用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華同陳守仁你會點揀?
樓主: Pekklesiu
go

英華同陳守仁你會點揀? [複製鏈接]

原帖由 catcatmom 於 10-6-2 14:07 發表
兩間都難考, 不如考到至算啦! 有人提過推薦信. 如果係陳守仁, 什麼推薦信都無用, 如果仲係這個校長, 什麼人都不比面.

係呀....我仔仔果班, 佢細佬今年考唔到, 但佢地三兄弟, 兩個哥哥已經讀緊, 最細果個都唔收架。而且佢真係冇面比, 唔收就唔收既。

btw, 功課真係唔多, p1有3-5樣, 但英文真係幾難, 我剛收到大考既英文project既範圍, 真係勁深, 我都擔心我仔唔知做唔做得哂+識唔識....仲有就係, 唔好以為佢係英文學校, 中文會差d, 但佢d中文真係勁難, 考試都要分兩份卷考, 每份5版紙。

原帖由 miffy 於 10-6-6 17:19 發表
TSL d學生好活潑, 我以前接仔番學放學都同佢地同一架巴士, d印巴藉同本地學生玩到追來追去, v嘩鬼叫。

我fd大女讀過, 她說程度很淺, 學生又曳, 只不過是全英文, 有英文語言環境咁大把, 佢讀了一年, 轉咗校。 ...

我覺得小朋友真係幾活潑架, 不過又冇話咩國籍係特別曳囉。我仔果班小朋友, 印巴籍同學都係小息去圖書館果D, 反而香港學生仲會曳D呢。

我覺得程度可能數學係P1會淺D, 因轉左英文教數, 小朋友都要適應。但反之GS學既生字我果日見到有呢個字"characteristics"都打個突呢...P1學呢個字...我好似中學先學呢... 而英文p1冇考試, 但要做果個project都幾多野架...可能你個fd個女超哂班啦, 又特別乖巧, 所以要轉校囉。

下....我仔成日都會比老師罰架喎! 唔見得佢班同學百厭....老師雖然鼓勵小朋友開口答問題, 但不代表比佢地亂UP!

其實我自己就好欣賞兩位班主任, 我仔都算坐唔定, 唔專心。但佢地肯用唔同方法教佢, 包容佢。而家佢變得好專心同有責任心, 因為老師佢要做SUBJECT LEADER。講真, 如果佢咁百厭, 老師應該搵個好D既小朋友幫佢啦。但上學期搵佢做英文科, 下學期搵佢做數學科, 咁佢都唔單只會用罰既方法, 我真係覺得好好囉!

仲有...唔好成日話"南亞裔"小朋友一定百厭啦...我仔果班有4-5個, 個個都好鬼乖, 小息係去圖書館果D黎架! 班上台灣仔, 韓國仔+我個仔咪仲ACTIVE
‹ 上一主題|下一主題