用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每逢考試臨近我都..........
樓主: 祖明
go

每逢考試臨近我都.......... [複製鏈接]

today morning we order Mcdonald delivery :
ham cheese hamburger $8+
pork hamburger
bacon egg hamburger set
pancake solo

the deliverer is very polite

my son is eating now

考試大家放鬆D啦!家長們!.....

Hi Marcochu,

有時我地做家長既都要揾D正能量比自己滋潤下先得架! 唔係真係好dry的. 我既金句係係一本書, 書名是"教出這樣的好孩子", 出版社係"天下文化". 那時我係大眾書局買的. 你可以去打下書釘先. 有時睇完之後會get到D野. 心情都會放下一些.

原帖由 MARCOCHU 於 10-6-4 16:35 發表
Hi Umi,

依句講得好啱, 我都要用多D依句說話黎提醒自己,
可否分享在哪本書看到依句金句 !

2. 小朋友最大既缺點只不過是他最小既優點!

...

我覺得媽媽和爸爸的看法通常不一樣,  o的爸爸都會說成績由得佢啦, 最緊要品行好咪得囉! 等到佢開竅就無問題。媽媽就會覺得小學底打好o的, 佢中學條路好行o的, 無咁辛苦, 開竅鬼知幾時咩?(都唔知道開唔開到)

考試週, 要陪仔女溫習的媽媽, 十個有7~9個都有狂燥症+抑鬱病, 剛剛講完, 佢轉頭又唔記得, 比o的仔女激到 。好似我個仔咁(小三), 我千叮萬囑果o的題目, 佢就專錯果o的, 真係比佢激到  。成績好似坐過山車咁。所以, 我都有想過, 小四有o的科目pass出去比補習社, 不過, 我又驚佢會過份倚賴補習老師, 失去自己溫習能力, 而且, 佢又好抗拒補習社(佢覺得我唔想對住佢) , 加上佢成績在中上, 有時係上上。老師和我自己都覺得佢有能力, 不過, 我認為佢不夠努力+不夠認真+態度差+不受我教(考試時臨急抱佛腳) , 當佢考得麻麻地時, 就會好勞氣。覺得如果佢肯早點溫習, 咪好。去補習社, 我咪輕鬆o的。

小朋友考試成績除了看溫習外, 還要看看佢地臨場表現, 好多時係佢地因為驚而失手。

各位媽咪, 加油!

原帖由 祖明 於 10-6-4 23:21 發表

jj:
我嗰隻咪又係咁鬼樣囉!每逢我同佢呻個仔咁咁咁........
佢呀~~毫無創意:;pppp: 次次都答我同一樣嘢:
"算啦!唔好咁緊張嘞!細路仔開咗竅就唔同啦!任由佢自然發展啦!"
你話激唔激死吖 ...

wendy:
你所講,正是我所想
幸好捱埋下星期一我就可以鬆一口氣
但仍要等派卷的時候 好擔心 付出咁多唔知可以收得返多少
‹ 上一主題|下一主題