用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (網34)馬頭涌官小及農浦道官小 VS (網95) 馮晴,黃永樹, ...
go

(網34)馬頭涌官小及農浦道官小 VS (網95) 馮晴,黃永樹,天主教 [複製鏈接]

請問(34校網)的馬頭涌官小及農浦道官小與(95校網)將軍澳 馮晴,黃永樹,天主教, 那一間比較好 and why?
   0    0    0    0

當然一定係(34校網)的馬頭涌官小及農浦道官小

呢兩間小學好出名, 我唔住呢區都知佢好嘢。

(95校網) 將軍澳區 新移民區, 係全港18區第二莖的一區, 勸你唔好唸。

原帖由 Sinman68 於 10-6-3 09:55 發表
請問(34校網)的馬頭涌官小及農浦道官小與(95校網)將軍澳 馮晴,黃永樹,天主教, 那一間比較好 and why?

原帖由 Sinman68 於 10-6-3 09:55 發表

34校網 升中校網比將軍澳好好多, 而且馬頭涌官小及農浦道官小都很受歡迎的

我住將軍澳的, 將軍澳小學環境好好, 師資優良, 可惜新移民太多, 學校功課多, 課程深的小學, 就被家長投訢, 學校都幾無奈。

你講的馮晴, 有家長話成班學生平日英文默書不夠八人合格, 要重默又重默, 直至多過八個人合格為止。如是者, 我朋友話默一課英文要默三、四次的。每日就是溫英文默書。  呢間學校真係好有愛心。原來要多過八個人合格咁艱難, 咁可能很多新移民吧。

醒目開學勳章

Are you live in TKO?
Are you know the average income in HK?
net 95 income is top 5 in HK.
If you say net 34 is better than net 95, I'm agreed.
And if you say the secondary school is worst in HK, I also agreed.
That why TKO parent try to send out their child to another net for study, because in the previous, only 1 English Secondary School.
Not for primary school.

原帖由 Lily2003 於 10-6-4 09:09 發表
當然一定係(34校網)的馬頭涌官小及農浦道官小

呢兩間小學好出名, 我唔住呢區都知佢好嘢。

(95校網) 將軍澳區 新移民區, 係全港18區第二莖的一區, 勸你唔好唸。

...

將軍奧好多新移民嗎?? 我識幾個媽咪都打算考將軍奧區的直資小學, 不過應該唔會多新移民, 因為佢地唔願比學費車費, 只會抽同區官津小學. 其實樓主所講的34網馬小同農小, 什至協恩聖羅撤, 都可能有好多新移民. 除非果區無公屋存在, 否則一定有新移民(只想說事實, 絕無冒犯之意). 只是多或少的問題. 不過就係呢個原因令到我以私校為首選(如果考得到的話), 老公母校(net34)做後備. 你們口中的好我只想做後備, 好無奈 .

原帖由 BBTWIN 於 10-6-5 00:36 發表
將軍奧好多新移民嗎?? 我識幾個媽咪都打算考將軍奧區的直資小學, 不過應該唔會多新移民, 因為佢地唔願比學費車費, 只會抽同區官津小學. 其實樓主所講的34網馬小同農小, 什至協恩聖羅撤, 都可能有好多新移民. 除非果 ...

新移民又有乜問題呢?  人地問邊間好又唔係問邊間多新移民.

回覆 4# beywat496 的文章

醒目開學勳章

我同你講,新移民有什麼問題,我住的屋苑,有很多新移民,最平的單位要300萬,而她們住的是起碼4~5佰萬的單位,小朋友讀的是九龍塘幼稚園or英文幼稚園,他們選擇的要更好。我認識的新移民就是這些,所以請尊重自己,否則只會出笑話。
還有的是,不單是將軍澳的小學,其他的也一樣,我同事小朋友讀的小學是每星期都要中英文默書
原帖由 beywat496 於 10-6-4 10:44 發表
我住將軍澳的, 將軍澳小學環境好好, 師資優良, 可惜新移民太多, 學校功課多, 課程深的小學, 就被家長投訢, 學校都幾無奈。

你講的馮晴, 有家長話成班學生平日英文默書不夠八人合格, 要重默又重默, 直至多過八個人合 ...

同意,TKO 小學水平不錯

原帖由 angelsue 於 10-6-5 13:50 發表
你所說有部份失實,囝囝中英默書次次有80 - 90 分,但成績中下,未試過重默,但平時測驗試過有重測。

TKO 小學水平不錯,但中學是有問題。

囝囝讀 FC. ...

回覆 1# miffy 的文章

How would you compare 馬頭涌官小,農浦道官小及合一堂 with 陳瑞祺小?

醒目開學勳章

好奇怪,TKO(net 95)唔好選, net 98又係..net 97又係...net 96又係.....net 83又係....

全港還有多少區?

事實上,每個區都有一些好的學校,事實上只可校比校
比升學/比校風/比傳統定活動

選擇一間適合自己小朋友的,而唔係去踏著人,亦不是在不了解時說一些自以為懂的事

馬官/農官,校齡比TKO大部份的學校長...出的人也多

你話她們比TKO好,比歷史,我舉手舉腳同意
比成績,對大部份,也是

但一間有60%band 1的小學,真的差嗎?

我真的不懂新移民有什麼得罪了人,除了新界原住民
有那一個不是移民或移民的子女?

我係土生土長,但我的父母也是移民啊

連對事/對人也分不清....唉

原帖由 miffy 於 10-6-6 16:47 發表
34net都好多新移民, 成個土瓜灣馬頭圍道一帶住滿新移民。

btw, 馬官好過農官, 農官麻麻地。

95網唔洗考慮。

strongly agree!
I also live in TKO. However, I will send my kids to study in net 34 next year.
The main reason is that: even you are band 1 student in TKO (primary school), you may not study in 英中 if your are in net 95.
However, if you are band 1 student in net 34 (primary school), you can study in 英中 in net 34.
It is very unfair. However, what can we do? We can do nothing..... but find the best net for our kid to increases thier chance to study in a band 1 英中 .

原帖由 miffy 於 10-6-7 20:44 發表
34網的中學網係九龍城網, 全港top 3多英中的校網, 其餘2個是灣仔和沙田~~

我識人, 34網band 2-3生派去陳瑞祺喇沙中學, 真係英中多到食唔晒。

這是我說有34網, 不會考慮95網的原因。

...

福馬就當然好, 但農小不過比前者次兩級, 反而陳瑞祺更比農小好, 如果係識朋友的細路係裡面讀就知一二.

將軍澳既小學質素唔太差的
我朋友的女兒早兩年係呢間PLK畢業, 冇出面講到差成咁, 成績仲幾好tim, 依家讀緊PLK羅氏中學.

醒目開學勳章

如果是這樣說,我絕對同意,因為TKO是少英中位,這是絕對的事實
但唔係小學差
請唔好說一些令人誤會的

原帖由 miffy 於 10-6-7 20:44 發表
34網的中學網係九龍城網, 全港top 3多英中的校網, 其餘2個是灣仔和沙田~~

我識人, 34網band 2-3生派去陳瑞祺喇沙中學, 真係英中多到食唔晒。

這是我說有34網, 不會考慮95網的原因。

...
‹ 上一主題|下一主題