用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 明年番學改早左時間??
go

明年番學改早左時間?? [複製鏈接]

0755上堂....... 嘩好早呀........
   0    0    0    0

原帖由 Little_cy 於 10-6-4 13:49 發表

雖然返早咗,但係無放早囉!

米係.. 點解呀

都唔知要幾早上校車呀?!
我今年阿囡升讀呢間小一, 真有d擔心你會太累

醒目開學勳章

邊到聽返黎?真唔真?
原帖由 Little_cy 於 10-6-4 13:49 發表

已派咗通告。多咗上堂時間,相信功課亦只會多不會少。
而家已經早出晚睡了,遅D仲要再睏少D?!

回覆 1# ttyy 的文章

功課應該唔會多,反而有較多上堂時間,因為教育局有規定每學年每科最少上課時間,過去學校為了滿足這個時間要求,很多時都要犧性其他課外活動堂數。

因此,上課時間多了,可能會增加班主任堂,即係處理班務等,以及有更多時間上堂做小練習,評測或功課(包括計分與不計分)。練習做得多,小朋友或多或小都有多些記憶,對她們的知識和學業是有幫助。

原帖由 ttyy 於 10-6-4 21:16 發表

醒目開學勳章

係,真係好慘.....宜家成日都起碼6,7樣功課,抄寫好多好多,得6,7樣個日已經叫小功課,好似近排就考試都日日7,8樣功課,根本冇時間溫書,一做完功效已經要食飯瞓覺
原帖由 ttyy 於 10-6-4 21:16 發表

冇錯, 日日時間吾夠駛, 點算

我估早左上堂可能係考慮到交通問題, 果頭怕塞車, 但如果早番d 放學就好了, 依家我地都係 8, 9 樣功課, 依 2個星期好似趕收工咁, 只希望下星期唔好再有咁多功課就感謝學校了.
上次測驗都有個 easter holiday 溫書, 放假後日日都有咁多功課做, 平日都無 mud 時間同精神溫書
其實如果係教唔哂就唔好考咁多啦. 好似阿女常識書咁, 只得教課文部分, 書入面的資料 d 字都無教佢地點讀 (果d 係國家名勝地方名), 教得好趕. 咪又係叫我地家長教番. 依個問題, 其他班同學仔都係.
希望學校檢討一下

原帖由 polarbb 於 10-6-5 08:42 發表
係,真係好慘.....宜家成日都起碼6,7樣功課,抄寫好多好多,得6,7樣個日已經叫小功課,好似近排就考試都日日7,8樣功課,根本冇時間溫書,一做完功效已經要食飯瞓覺
...

醒目開學勳章

因為學校分左個統整出黎教,變左書個到永遠都係一到最後一個月就排山倒海式趕工,我都發現到E個問題,因為上學期又係咁,所以功課又多,又要最後E個月一次過每科都要趕4,5課書,真係好難吸收.我真係希望小D功課,比返多D時間小朋友可以自己多D時間溫下書或多返D時間吸收下課外知識.
原帖由 cherrynequ 於 10-6-5 08:59 發表
我估早左上堂可能係考慮到交通問題, 果頭怕塞車, 但如果早番d 放學就好了, 依家我地都係 8, 9 樣功課, 依 2個星期好似趕收工咁, 只希望下星期唔好再有咁多功課就感謝學校了.
上次測驗都有個 easter holiday 溫書, 放 ...

嗯, 就好似一下子要學生在短時間內吸收好多知識, 小朋友好快就無哂 D 童真了

原帖由 polarbb 於 10-6-5 09:30 發表
因為學校分左個統整出黎教,變左書個到永遠都係一到最後一個月就排山倒海式趕工,我都發現到E個問題,因為上學期又係咁,所以功課又多,又要最後E個月一次過每科都要趕4,5課書,真係好難吸收.我真係希望小D功課,比返多D時 ...

醒目開學勳章

真係好慘,好似今年聖誕同復活節人人去玩,我就要同佢溫書,因為一放完假就考試
個女做功課已經快左,不過都要攪成過幾兩個鐘,有時想比返D時間佢自己做下佢想做o既野都唔得,因為要瞓,比佢遲小小瞓第2日佢又冇精神.
頭先個女至問我P2佢係米要5點起身 其實佢地返學時間已經同大人返工時間一樣長,返到屋企重要做功課,大人都話可以休息下,佢地就冇,成日就係對住書,功課,真係好辛苦
原帖由 cherrynequ 於 10-6-5 11:08 發表
嗯, 就好似一下子要學生在短時間內吸收好多知識, 小朋友好快就無哂 D 童真了

Totally agress. It is just too much homework and assesments in the Canossian schools.  No time to play and rest.

School start at 8:30a.m. is more reasonable and the child can sleep a little more.

我都覺得8:30返學好好多, 瞓多半個鐘精神都好d..

學校都冇説明多三十五分鐘是用作何用?上堂?處理班務?導修堂? 只在通告上面輕描淡寫地注上新學年上課時間,對我哋來講呢件係好大事, 咁様的方式有D接受唔到。

原帖由 polarbb 於 10-6-5 11:20 發表
真係好慘,好似今年聖誕同復活節人人去玩,我就要同佢溫書,因為一放完假就考試
個女做功課已經快左,不過都要攪成過幾兩個鐘,有時想比返D時間佢自己做下佢想做o既野都唔得,因為要瞓,比佢遲小小瞓第2日佢又冇精神 ...

改成三次考試,
我希望聖誔節不用再放假都在香港,
唔敢去旅行!

另外,多了的35分鐘,最好是導修課,咁囡囡們可以在學校做啲功課,返到屋企做少好多.我相信她們在學校做功課會快好多,無咁多雜念,有都唔敢作反,因有老師在場!

我本來回覆了19/6不回校的,現在諗諗吓都係要返.聽吓學校的新安排,及藉這機會表達一下我的意見和想法.你哋有空都要去.

可吾可以搵次聖誕可以真係休息下, 吾駛溫書; 依加唯有真係要自己帶番學, 希望佢吾駛咁早起身..

其實你地講緊咁多功課係幾年班,我阿囡今年9月讀呢間小一, 個多小時可完成功課嗎?
‹ 上一主題|下一主題