用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

原帖由 PVC 於 10-9-9 21:16 發表

明年小二開始用普通話教中文

你邊道收返黎架?? 我睇過囝囝本中文都有8成內容係煲冬瓜都唔知點算好.....真係要用煲冬瓜教中文 d分咪益哂d祖國同學仔..... 咁要煲冬瓜課堂黎做咩呀....始終我地都係土生土長既香港人....小朋友咁細個一時之間由全廣東話轉做全煲冬瓜去教中文都會有一大段時間去識應...我真係有d擔心會好似之前咁用全英文上堂,好多時小朋友係平時講說話都用咗英語!到時我驚會變哂個個講哂煲冬瓜黎溝通.....唉

係?
我真係唔知小二變用普通話教中文喎?

因為以前我曾聽前校長講,試行過普教,但好似成效一般。我反而都唔係好想,原因我見我姨甥女話,普教令到佢有好多字唔識用廣東話讀,真係有利有弊
3E 嵐嵐

醒目開學勳章

PVC,

想問下妳呢....妳小朋友都係1d班:

1. 每日寫手冊時, 班主任只係頭2日有簽手冊, 其他日子都無簽....
2. 家課冊簡寫好混淆....
3. 係咪第二日無堂, 就算要做功課都唔駛第二日交? 留返下一日有堂時先交?
4. d書好亂, 數學堂老師話本書重又唔駛帶書?

我已經每日上去學校網度睇家課冊, 但我真係好似適應唔到.....
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

我個女b班, 係law, 我見佢第二日冇堂個d功課又好似冇收o 都唔知應該幾時交o

1. 數學亞女個班就頭兩個星期都唔洗帶書
2. 你d派左默書範圍未呀? D詞語係唔係唔洗默架..係唔係填充來架??

原帖由 四少奶 於 10-9-10 14:16 發表
PVC,

1. 每日寫手冊時, 班主任只係頭2日有簽手冊, 其他日子都無簽....
3. 係咪第二日無堂, 就算要做功課都唔駛第二日交? 留返下一日有堂時先交?
4. d書 ...

醒目開學勳章

係囉! 真係好煩.....

數學科呢....老師就話本書重, 所以等有通知先帶, 平時唔駛帶, 但佢又無話作業要唔要帶喎

至於默書覺圍呢....早幾日派左, 我諗d詞語係讀默, 句子係背默囉.

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-9-10 16:53 發表
我個女b班, 係law, 我見佢第二日冇堂個d功課又好似冇收o 都唔知應該幾時交o

1. 數學亞女個班就頭兩個星期都唔洗帶書
2. 你d派左默書範圍未呀? D詞語係唔係唔洗默架..係唔係填充來架??

...
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

等我呢個多事o既二年班家長以舊年o既經驗答你啦...
1/手冊老師唔係日日簽基本上係無"mug"點簽過除o左佢有特別事情你通知佢 or 佢通知你先會係果日度簽名.

2/ 其實佢有個你表對應你睇返個表就okay o架喇...慢慢習慣o下啦...唔係太難.

3/所有功課一定係翌日交除o左老師講明, 視藝功課就多數下堂交. 如果你發現小朋友d功課第二日攞返轉頭有機會係佢漏o左無傳功課出去.

4/ 中默就詞語讀默而課文就有時係背有時係讀, 以舊年為例背默o既老師係會提供埋標點符號. 另外舊年好似係下學期開始加入創意默書寫啱加分寫錯唔會扣分.

原帖由 四少奶 於 10-9-10 14:16 發表
PVC,

4. d書 ...

唔該哂, 請問普通話貼紙個本功課係唔係唔洗交, 普通話堂先帶架??

原帖由 hinhin.mami 於 10-9-11 10:43 發表
等我呢個多事o既二年班家長以舊年o既經驗答你啦...
1/手冊老師唔係日日簽基本上係無"mug"點簽過除o左佢有特別事情你通知佢 or 佢通知你先會係果日度簽名.

2/ 其實佢有個你表對應你睇返個表就okay o架喇...慢慢習慣o ...

醒目開學勳章

回覆 2# hinhin.mami 的文章

唔該哂呀! 好彩妳指點下咋!

我都見有個表, 但係只係中英數3科有簡寫, 其他科就無, 所以好亂!

同埋見佢有時會有d中英文都有既閱謮堂, 圖書堂....係咪都要帶書呢? 定係應該唔好理佢3721, 都帶本書返學好d呢.....

另外如果day1有常識堂同埋有功課做, 但day2無常識堂, 咁功課係咪都係day2交呢?

唔好意思咁多問題, 但實在唔係好習慣!  Thank you very much ar!!!!

我係荔天舊生, 請問如果有20分, 第1 round入荔天機會有幾大??

原帖由 子洋爸 於 10-9-9 21:33 發表

你邊道收返黎架?? 我睇過囝囝本中文都有8成內容係煲冬瓜都唔知點算好.....真係要用煲冬瓜教中文 d分咪益哂d祖國同學仔..... 咁要煲冬瓜課堂黎做咩呀....始終我地都係土生土長既香港人... ...

我聽老師同舊校長講過,我女幼稚園用全普通話教中文,效果好好喎, 唔洗擔心 ..

原帖由 kiki1123 於 10-9-11 23:05 發表
我係荔天舊生, 請問如果有20分, 第1 round入荔天機會有幾大??

I think 99% successful rate. I was Sin To Pm school old student too and got the place in the first round by 20 marks.

番咗幾日小1家長適應學,欠交左2次..........
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

回覆 1# ffeeii 的文章

多功課嗎??

有食飯相睇呀...

呢個星期唔算多, 2-4樣野...
原帖由 kiki1123 於 10-9-13 15:42 發表
多功課嗎??

阿仔食學校飯餐, 佢話好味, 仲話20分鐘已經食晒.

亞囡食得慢, 要去飯堂食完先有得去玩..

原帖由 ray_ma 於 10-9-13 22:35 發表

亞女都話好好食, 食完仲做埋功課, 跟住睇圖書, 不過d字好肉酸, 我有d叫佢寫過...
原帖由 bcmc 於 10-9-14 10:31 發表
亞囡食得慢, 要去飯堂食完先有得去玩..

阿女話好妟先食飯勁肚餓
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

原帖由 ray_ma

我個女都係話學校飯餐好味喎
尋日我個女拎錯左餐呀,仲係佢唔鐘意食的冬菇,點知佢怕老師鬧,唯有一開始就食晒冬菇,我聽倒直頭讚好
3E 嵐嵐
‹ 上一主題|下一主題