用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小 vs St Mary
樓主: manling33
go

九龍塘宣小 vs St Mary [複製鏈接]

宣小係私校, 課程緊係深d啦, st. mary有人覺得谷, 亦都有人覺得輕鬆, 但係一條龍, 只要唔好主科唔合格, 直升都唔難啦.

你想要學校課程深, 真係唔好揀津校, 你想challenge, 咪揀宣小, 正如睇醫生, 有人鍾意睇私家, 因service較貼心!

如果呢2日唔登記, 叩門既家長又多個希望啦

原帖由 manling33 於 10-6-8 16:07 發表
請問,請教你的意思是否 st mary 的程度低過宣小,所以如果讀 st mary 第日插班入到宣小會跟唔上 ?
但有 d 回覆又話 st mary 都好谷

我覺得入左st marys, 冇家長會轉出去aps啩. 但入倒aps的,會希望轉出去好的津校, 不是嗎?!

原帖由 manling33 於 10-6-8 16:07 發表
請問,請教你的意思是否 st mary 的程度低過宣小,所以如果讀 st mary 第日插班入到宣小會跟唔上 ?
但有 d 回覆又話 st mary 都好谷

原帖由 overview 於 10-6-8 16:16 發表
宣小係私校, 課程緊係深d啦, st. mary有人覺得谷, 亦都有人覺得輕鬆, 但係一條龍, 只要唔好主科唔合格, 直升都唔難啦.

你想要學校課程深, 真係唔好揀津校, 你想challenge, 咪揀宣小, 正如睇醫生, 有人鍾意睇私家,  ...

好唔捨得係deadline 前一個鐘confirm 放棄宣小個位 !

你唔好咁貪心啦! 宣小無中學確難攪,  抽中津校幫你慳唔小, 而且你小朋友一定讀得好輕鬆, 你稔定join邊樣活動好過

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-8 17:57 發表

好唔捨得係deadline 前一個鐘confirm 放棄宣小個位 !

好欣賞宣小嘅家長 ~

老老實實將自己子女在宣小嘅擔憂講出嚟

唔似得一d bk 家長, 不停吹噓自己子女嘅學校, 嚟薰陶自己嘅選擇係正確 ......

ST MARY 唔駛考慮
直上中學,而且不用爭崩頭
宣小係好,不過你要同全世界FRIGHT WO

先要問問自己想個女入邊間中學,個人意見,入咗st.Mary仲可下年小二knock DGJS。

宣小小二不能去 knock DGJS ? 定係機細過 st mary 小二?
原帖由 CaCaDad 於 10-6-8 20:36 發表
先要問問自己想個女入邊間中學,個人意見,入咗st.Mary仲可下年小二knock DGJS。

如果想入DGS, Maryknoll, St. Paul co-edu, 等讀宣小機會一定高d, 但如果入St. Mary 已是目標, 咁迷St. Mary 啦. 6 年裡, 小朋友跟唔跟得上宣小都係 unknown???!!!

20+個入到男女拔, 係好勁 (不過這現象有點怪, 因不是每年都咁勁) anyway~  第一, 家長比得起, 第二, 學生平均水準扁高是事實. must remember 這20+ 個學生未必係頭20+ 名, 佢地應該係頭35之內.  St. Mary ke 學生我相信無呢個能力.

但St . Mary 亦已是好多人ke dream school. 但你一定要比. 唯有睇你target邊間中學 和想/可以付出幾多.

st mary 好多人幸都幸唔到啦 !!! 無端端咁比法!!! 唔知以為係2打6, 真無辜.

If DGJS and St Paul Co-Ed were your final targets, it would be better to choose Alliance than St. Mary.  You can give a try at anytime during the primary education.
Let's leave the place at St. Mary to those who wish to study through the secondary school.

其實, 如果考小一見DGS校長, 校長都唔收.

咁到六年後, 又有D咩可以畀DGS校長再試再收呢....

我唔想撥冷水, 但呢個係事實. 既然考小一時, 小朋友已經咁出類拔萃都唔收. 樓主認為個D小朋友考小一時沒有的"特質"可以在宣小中得到嗎... 你明白我意思嗎?

見小一小朋友都無咩真章, 咁細有幾多個真係出類拔萃? 十幾分鐘都睇唔到小朋友有幾叻, 主要都係睇family backgroud........ 但見中學就唔同, 學術/體藝勁係有好大chance收, 朋友既囡囡讀聖心下午班, 懣著音樂都入到女拔.

原帖由 nicolemummy 於 10-6-8 22:23 發表
其實, 如果考小一見DGS校長, 校長都唔收.

咁到六年後, 又有D咩可以畀DGS校長再試再收呢....

我唔想撥冷水, 但呢個係事實. 既然考小一時, 小朋友已經咁出類拔萃都唔收. 樓主認為個D小朋友考小一時沒有的"特質"可以 ...

有朋友子女分別在這兩間讀,宣小真的比St.Mary的功課多及深,壓力亦大,嘆與仔仔時常爭執。

原帖由 1116 於 10-6-6 11:43 發表

同意,私校是需求有戰鬥格之家長!

要keep住囡囡一直被吹谷都聽教聽話是唔簡單,良好的親子關係非常重要。

希望樓主唔好後悔!

如樓主最終目標係dgs同spcc, 選aps的確有家校齊谷既學習氣氛優勢, 我相信作為媽媽都會準備好6年既戰鬥生涯, 但小朋友成長過程中有太多未知數, 係未一直會咁受教, 完全遵從父母方向? 讀書壓力影響親子關真係見怪不怪.

goodmama2003

我朋友個仔係九宣係文武全才, 唔收既原因, 可能係成日
LI 離讀書, 個性格唔夠陽光, 古代書生. 如果性格係領袖型, 我想沙拔皇聖都搶著要.

家長要做定功課, 知道大多數頂級名校要MUD野.
地方名校真係只睇成績.

原帖由 goodmama2003 於 10-6-8 11:28 發表

你朋友個仔又真係好" 慘情" ,
但佢正正代表左沒有直屬/一條龍中學學生的苦況,
我女在宣小,5年後又同人死過, 誰知道真正頂級名校收生的標準呢?平時好叻又好, 但唔收就唔收, 6月飛霜實在不足為奇.

想起當年拖著小 ...

goodmama, 比你笑死!!!

我都同意,很多顶级名校在升中面試的准则,不只看成绩,也注重学生其他方面的表现,才能和性格等,而且每间学校的評選标准亦不同。

過往宣小学生亦有全级排名并非最top的学生考入顶级名校,所以不只是看成绩,也要视乎其他因素,包括面试时的臨場表现等。

值得一提是,宣小在为学生作升中准備上,的确给与家长和学生很全面和足够的支持,因宣小没有直属中学,所以学校会全力提供支援,例如在暑假開辦面试班,但当然考不考到好学校,都要靠学生自己的造化,及一些運气吧!!!

不过,如果小学有一條龍升中的話,那就的确烦少样啦!!

原帖由 goodmama2003 於 10-6-9 11:39 發表

Agree !

又可能係"沙拔皇聖" 支樂團剛好差一位" 中提琴呀, 巴松管呀, 圓號呀, 件樂器好像牛咁大既低音大提琴呀, 泠門而又少人學既, 宣小剛好有貨, 仲要考左8級以上, 正. 得左.  (悶悶地,講下笑 ~~ ...

Absolutely Agree!! That's why I said I never heard any girl transfer from SMCS to APS. But there are cases transfer from GH, SFA... to SMCS.

原帖由 cherriemama 於 10-6-8 16:14 發表
I choose St. Mary!

從來只聽見宣小學生好想考插班入St. Mary, 好少會聽到St. Mary學生想插班入宣小!

相信單靠Family background就能進名校只佔小部份, Family background 亦只是其中一個考慮因素。

能考進名校的大多有其強項, 小朋友天資如何, 已可從成積表和課外活動所得的獎項看到, 在interview時, 校長可從小朋友的談吐知道她的教養和應對。 就算不計家長所花的時間和金錢, 也不該抹殺小朋友對學習曾作出的努力。

原帖由 overview 於 10-6-8 22:47 發表
見小一小朋友都無咩真章, 咁細有幾多個真係出類拔萃? 十幾分鐘都睇唔到小朋友有幾叻, 主要都係睇family backgroud........ 但見中學就唔同, 學術/體藝勁係有好大chance收, 朋友既囡囡讀聖心下午班, 懣著音樂都入到女 ...
‹ 上一主題|下一主題