用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼vs St. Paul's Convent 點揀好?
樓主: bobomegan
go

瑪利曼vs St. Paul's Convent 點揀好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我睇完以下既回應, 我有小小不同的意見.  我小女讀緊spc, 所以我係以第一身既經歷去回應.

1. spk 同spn 不嬲都可以參加大抽獎的, 學校既sister講到明係俾你地抽架. 佢地好open mind, 亦好為d家長切想, 係9月尾(我個女那一年)就已經通知spc收唔收番你個女, 等有d 一心想入spc既家長唔駛再受選校, interview既折磨.

2. 話就話spc係一條龍, 事實上亦都係. 但係而家spc既中文課程比以前深左好多, 要中英數3科都over 60分先可以上得番spc中學. 初頭未入spc時都諗住60分應該唔太難啦, 但係佢地教得淺考得深, 所以都有d經險既情況出現過(即係真係得6x分). 唔好咁大安旨意一定入得番呀!! 英文佢地亦係比出面既小學深d既, 呢個唔駛講, 反而呢個就早有心理準備.

3. spc既校規既可以話好嚴, 亦可以話鬆. 校長好鼓勵d學生想參加咩課外活動就自己主動去報名的. 即係叫等d學生可以真係參加自己意願既課外活動, 而唔係亞媽想佢參加既課外活動. 無規定帶咩色既髮夾番學, 只要唔跨張便可. 可以著自己既羽擁番學, 只要係深藍色便可. 無話好似其他小學咁, 限住著學校指定既校褸.(呢d我就覺得佢free law).  學校都幾多課外活動俾小朋友參加的.

我想講既係入左spc 都一樣有壓力架, 只係你睇下大唔大law, 唔好咁大安旨意一定入得番spc中學呀.

醒目開學勳章

留班3次!!! 聽到你咁講都好d, 起碼仲有機會唔係一年定生死.  

我之前識得一個mummy都係抽到marymount, 最後揀番spc.

其實2間都係好學校, 點揀都唔會錯得去邊的.

原帖由 KK07 於 10-6-7 00:41 發表
我唔熟悉瑪利曼,只知道她是很多家長的首選. 我自己是St Paul's 家長,亦都同意其中一位媽咪所講,入到小學真係唔好以為100%輕鬆上中學. 因為佢既tests 係可以好深, 尤其到四年班以上, 深到相當人數的學生只拿到50-60幾 ...
‹ 上一主題|下一主題