用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區 [複製鏈接]

My son got禾輋信義學校, 第10志願, 而家努力叩門胡上同胡下, 希望有good result啦!

原帖由 joeymak 於 10-6-6 01:51 發表
my girl get tsung tsin, but last year only 57 child in p1 n every year dorp down, you have idea for this school, pls adv!!

e]原帖由 suetyuki 於 10-6-6 01:01 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/ ...

Hi selina1109,

我囝囝又係派左去信義, 今個星期六都係去胡下面試, 但我唔係好明你話佢喺網頁話"收得唔好"係咩意思? 可否解釋下.

原帖由 selina1109 於 10-6-8 16:22 發表
我個仔如上文所講,派十三禾輋信義。之前同老公去視察,真係未接受到。

我聽人講間學校有好多特殊需要既學生,而且佢網頁都有寫有自閉學生。我呢兩日係咁上網都搵到呢間學校既評語。你都係好似我咁四圍搵下第二D學校。

...

我個囝都係派到信義第10志願, 聽日去田家炳小學見, 希望ok啦! (囝囝現就讀田家炳幼稚園), 希望有幫助啦!, 呢間點都好過信義.

原帖由 irenenursing 於 10-6-9 17:11 發表
Selina1109:
我同你一樣咁慘,囝囝派第12志願去禾輋信義,註冊嗰日見到啲環境同學生,真係好唔開心,可能你老公見到黑哂面嗰個就係我......
呢兩日去咗8間學校叩門,得4間有回音有得in,有啲面試時間又撞,真係好擔心,如果唔得,唔通 ...

田家炳小學收左我囝囝啦!, 唔駛去讀信義.

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-9 22:17 發表
HI, 我女都係讀呢間呀, 你係AM / PM ? 祝你好運, 有無叫校長幫你寫推薦信? 再唔係叫佢幫你打電話去小學校長啦, 祝你成功!!

想去已註冊學校取回小一註冊証, 要家長親自去還是可授權搵其人代取

原帖由 Hohobee 於 10-6-10 15:18 發表
其實所有有D名氣的學校都谷架啦!跟唔上實勸退學,某出名直資咪一樣係錦!九龍某勁勁名校又係錦。試諗下個  老師見親你都勸你簽紙退學,你同小朋友會開心嗎?
唔係錦點出名,唔出名就無人爭!
我問d教書朋友,佢地話除左出 ...

救世軍田家炳小學

原帖由 Hohobee 於 10-6-10 15:44 發表
你搵到學校啦!邊間呀?

多謝! 我囝囝本身係田家炳幼稚園學生, 校長話先可以優先見. 咁你有好消息未呀!

原帖由 selina1109 於 10-6-10 16:08 發表
恭喜你走人成功。好野,學校咁快通知你即收。效率好高。

我今日下午in沙循, 勁多人, 起碼廿個人in, 要7月2日後先通知ok or not? TOO BAD.

原帖由 fa_fa 於 10-6-10 21:14 發表
想請問各位家長:
知唔知道沙循同馬循係咪較多學位入循中呢?
我又係派到去祟真,    都要四處搵學校.
而馬循好唔好呢?

Thanks! 你個小朋友派左邊間呀? 田小個校長好nice架. 試下啦! 相比起信義, 我覺得田小ok啦! 環境唔錯, 起碼近我媽咪(博康), (媽咪湊囝囝).

原帖由 irenenursing 於 10-6-10 21:37 發表
蘑菇:
恭喜你呀!起碼宜家唔使咁擔心啦!我無去過田家炳叩門,唔知好唔好去試吓呢?

bobo2001,

睇完你對田小既意見同感想, 覺得好warm. Thanks for sharing.

原帖由 bobo2001 於 10-6-11 10:58 發表
想當年我都係第二志願入左田小, 當時派唔到沙呂, 都有失望過.... 但讀左田小已幾年, 睇住佢地一天比一天進步, 都好開心. 我都係一心想囡囡係就近讀書, 同埋一定要係基督教學校, 所以當年都無再叩其他門, 按神安排入 ...

bobo2001,

想問吓田小多唔多功課呢? 聽日囝囝會去田小適應日同編班試, 我就聽家長會.

原帖由 bobo2001 於 10-6-11 22:07 發表
係呀, 呢間學校的老師同家長, 以至高高在上的校長都有比人好warm的感覺. 我自己都有做下家長義工, 但一年都係幫手一兩次, 但佢地都對我地好好, 成日仲多謝我地, 佢地會同你諗, 你地返工都來幫手, 已經好難得.
我識有 ...

bobo2001,

今日聽完家長講座, 佢地都係維持2班普通話教中文, 另外囝囝今日進行編班試. 除左朱校長, 黎主任都好nice.

原帖由 bobo2001 於 10-6-12 20:30 發表
以囡囡的能力, 我覺得1,2年級都唔太多, 好快可以完成.
但三年級開始就多好多了......
同埋佢地星期一,二,四最尾一堂係功輔堂, 可以做下功課, 唔識可以問下老師, 所以有時返來已經做好了一部份的了. 唔知而家小一仲係 ...

irenenursing,

唔好灰心呀! 話唔定聽日收到好消息呢! 有咩唔開心, 想發洩吓, 上黎bk啦!, 我囝囝派第10志願信義學校, 叩左沙循(7月2日先通知, 機會渺茫), 胡下(6月尾先有消息, 機會一半一半), 救世軍田小(見校長, 即日回覆OK, 因囝囝現就讀田幼, 所以校長優先見), 而家都預左讀田小, 雖然佢係一間平平無奇既小學, 如果囝囝係叻, 都可以係田小outstanding, 可能仲開心, 有自信心 (阿Q精神), 大家努力呀!

原帖由 irenenursing 於 10-6-16 22:33 發表
由6月5日派位到現在,心情都是忐忑不安,因為從沒有想過會囝囝會被派到十幾志願,一間完全不認識的學校,叩門至今仍未有好消息,每一次帶囝囝到不同的學校interview,見到那麼多學生,總是覺得很渺茫,步出校門的一剎不禁灰心起來... ...

咁田小收左你囝囝未呀?

原帖由 selina1109 於 10-6-22 19:22 發表
好想分享下今日面試既經驗。

在此,經過呢度既媽咪介紹,今日去田小面試。正如呢度既媽咪提及校長超好人,我覺得書記姐姐仲好人,因為今日係會議室倒瀉水,書記姐姐好好人幫我地整乾淨。

入到去,校長以小朋友口吻問我個仔,等我 ...

噚日收到胡下電話, 話收我囝囝(應該係WAITING LIST), 但最終放棄, 選擇田小, 因為覺得田小較有親切感, 尤其是枚長(兩間比較).

原帖由 selina1109 於 10-7-3 09:43 發表
而家學校學位應該仲係大兜亂,因為前日剛有田家炳話收我個仔,今日梁距鏐都打來。
不過,我都係讀蕭小。

真係瘦田冇人耕, 耕開有人爭, 啱啱收到沙循打黎話收囝囝, 不過, 最後都係唔考慮. 因為, 我見我囝囝返田小適應班好開心, 佢好鍾意田小(又近我媽咪, 因為婆婆湊), 時間都賺返, 最緊要係宜家個校長之前係胡上教書, 我對未來田小有信心做得更好(雖然同band 1學校無得比).

註 : 可能我同老公要求比較低啦! 最緊要方便小朋友同湊小朋友既人, 同埋小朋友開心.  

原帖由 蘑菇 於 10-7-3 11:00 發表
噚日收到胡下電話, 話收我囝囝(應該係WAITING LIST), 但最終放棄, 選擇田小, 因為覺得田小較有親切感, 尤其是枚長(兩間比較).
‹ 上一主題|下一主題