用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區 [複製鏈接]

我覺得呢D說話好HURT, 小朋友返學一定係唔開心, 唔快樂, 我以前曾經受過老C一D唔好的指責, 都係類似呢D說話, 我心一D都唔好受... 後來因搬屋轉校, 我的小學生活就唔同哂, 開心左成績仲好左好多。
你可PM我係邊間小學嗎? 我地做父母的有時好矛盾, 好想爭取好校, 希望佢地入到英中, 但另一方面就怕佢地讀得辛苦吃力。

原帖由 michellecheng06 於 10-6-15 23:42 發表
我係一間沙田既band 1 學校做社工, 佢地唔只聽電話既有問題, 有時都見到d老師對學生態度都好有問題.

例如:你今個學期成績好差, 你再唔進步, 我會同你媽媽講, 搵定第二間學校. 呢到唔適合你. 個小朋友驚到哭昔著話 ...

我同樣是叩門一呂, 你有無考慮去梁小叩門?
原帖由 selina1109 於 10-6-17 12:07 發表
叩門未有消息,星期三見蕭漢森,唔得就認命。
入信義。

認同, 班主任的影響是很大, 遇上一位好的班主任是很重要。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 12:28 發表

其實有時好睇個班主任,我個女小4時有個同學連續冧左2年班,後來比左e個老師教;之後一直到小6未留過班,大抽獎仲入左間 Band2 中添;個小朋友當時好沉默,好離群,到畢業時同我個女有傾有講,算幾正常,我覺得個老師好叻! ...

放榜後我地都有同呀女準備下叩門的問題, 雖然都唔知會問咩, 起碼等呀女知道去到做D咩, 仲有坐得乖D, 唔識都要有反應...同你想法一樣, 唔想哂左個機會。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 12:34 發表

對唔住,插句咀。。。。。。
如果去叩門,應該要有D準備,通常係考幾樣,聯想、屋企嘢(表達自已)、反應、講故事等等;遊戲嗰啲冇得準備,小組就鼓勵個小朋友主動D;如果你冇準備就去,其實係浪費緊個機會。 ...

我情況和你差不多, 也有同感, 見過校長後都覺得我地會落選, 呀女表現一般啦, 係我心目中已經覺得好叻女喇 。

原帖由 mingb 於 10-6-17 17:22 發表

其實又唔使唔順氣既,抽小學係靠運氣,呢個係遊戲規則,如果聽你咁講,我都好擔心果個小朋友究竟在呂一可以點樣生活.我自己有時間對小朋友,佢外面拎過獎,學緊幾樣野,見完校長之後,都懷疑自己同個小朋友究竟適唔適合入去讀,又可能 ...

當然係埋堆讀書個批啦, 學習氣氛我覺得好緊要, 有推動力, 我唔需要呀女成績好好, 但係千其唔好學壞, 呢一代你真係估唔到。朋輩之間影響力最大, 著住校服食煙, 拖手..唉.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 16:45 發表

一般黎講,其實沙田小學問題唔大;返學放學都有家長陪住,最多懶散D遮;但上到中學,D細路青春期兼反叛,好容易受朋輩影響,你 band1 同 band3 啲學生已經分別好大;一批就想讀書ge,但另一班就無心向學ge;你寧願你個小朋友群邊班?
照我 ...

很感激各位家長令我地對梁小認識多左, 在選校前我曾聯絡過梁小的主任, 因為我希望去參觀和了解學校, 主任帶我參觀校舍和講解學校的教育理念和課程等, 校舍環境很好, 空氣一流, 我很喜歡佢地的圖書館好靚和新, 電腦室用的還是舊款電腦, 主任說將會進行翻新和更換電腦。主任還教我如果選一間好學校, 看看老C是否經常流失, 升中派位如何, 教育理念...參觀完我對此校的感覺很好, 唯獨是唔出名, 可能係佢個名好難讀, 好多人都唔知呢間校係邊。

原帖由 DD仔 於 10-6-18 17:06 發表
实在很感谢你们一班很有心的梁小家长,告诉我们梁小的真实情况,到目前为止,我都没听到任何比较负面的批评,有的,就是它不够出名而已,但每个人都赞里面的老师有爱心,这个已经很难得,再加上学术程度好,就更让人放心。现在反而是担 ...

有無人可分享下一呂的感覺呀? 此校的老C如何, 是不是只求谷成績而忽略了學生的心理? 在補底方面會盡力幫助成績欠佳的學生嗎? 我先生是在一呂/呂中長大的, 有機會當然想呀女受到同樣的教育; 但我會擔心競爭大而令小朋友讀得辛苦, 沒有讀書的樂趣。

我叩門成功喇, 已經在前日放棄左梁小的學位, 希望大家仍在等消息的唔好咁快氣餒, 加油呀。梁小的家長, 我地要繼續努力呀, 希望我地的小朋友可以得到愉快的小學生活。

恭喜你, 真心希望你囝囝可以係梁小得到一個好的學習環境。
原帖由 fa_fa 於 10-6-22 22:33 發表

咁係咪即係話陳元喜已經收咗你呀?
聽聞校內老師都好好,
我之前都有去過參觀.
而我今日都有好消息,
今日去咗IN梁小,
佢既副校都同田小校長一樣好Nice,
同亞仔傾吓、講吓、考吓,
所以亞仔表現異常出色,
In 完之後已 ...

多謝各位呀!! 無論我地讀邊間學校都可以繼續分享小一生活; 在取回註冊証時,我真係有D唔捨得, 因為我地曾經都係梁小的學生, 而且我對學校的印象真係幾好, 放心上學吧, 梁小真係一所好校, 我有幾位朋友都讀緊, 程度唔淺KA, 所以大家都要加油。

大家買左書包未? 有無咩介紹? SPI我覺得好重。

我有朋友係自行分配時選左聖華, 佢係88網, 選佢原因係佢鄰居的小朋友係讀聖華, 覺得佢好乖成績又好, 而又近佢家人, 所以其實各人選校都會有好多原因。

我地相識都係緣份, 6年后我地又要面對升中問題, 當中還需要為仔女作好準備, 到時我地又可以繼續談論。

原帖由 ckyc403 於 10-6-23 14:47 發表
係呀...呢個只係一個開始呀,大人細路都要繼續努力!
對呀,我對梁小有絕對信心! 咁當然,你的case叩門入了一呂,一定走啦.
都係沙田友啫...呵呵呵,6年後又有機會相遇呀!
努力呀,各位媽媽. (唉...呢個世代,大人細路都好 ...

請問何時先要諗補習問題? 小一的生活係咪應該唔好介意佢成績係點, 到適應左小學生活才去想? 我相信小朋友的本身能力係好大關係, 家長在背後支持也一樣重要。

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-30 23:04 發表

我都認同你的講法, 學校深淺當然有關, 小朋友的能力同潛力可以好大, 所以你唔駛擔心你小朋友叻唔叻住, 而家有好多野仲未睇到, 我見過有d小4,5先追上黎, 有d中學先追上黎都有, 更加見過有朋友廿幾歲先發奮讀書, 最 ...

我都認同呀, 我唔想大家一開始就有壓力, 我女係讀下午班幼稚園的, 上小學對佢來說真係要適應, 所以我都唔會諗成績住, 希望佢開心去學習呢樣係好緊張的。

原帖由 irenenursing 於 10-7-1 00:23 發表
我諗小一唔使諗補習住,返全日制其實都夠辛苦,無謂增加小朋友壓力,讓他慢慢習慣小學生活和功課量,反而自己平時盡量跟緊啲,希望考試時無咁大壓力。 ...

好唔好呢樣係好主觀o既, 其實同一間學校都有人講好或者不好, 成績好的咪覺得學校好, 成績差的就覺得學校麻麻。 小朋友本身的資質都係一個問題, 讀書家長點幫最後都是要靠佢自己去考試 。我女派到梁小後, 有一日佢放學回家問我, 佢話有個同學對佢講, 她的媽媽話梁小唔好KA, 佢讀個間好D, 呀女好唔開心咁問我, 我解釋讀邊間都唔係問題, 最重要係自己啦, 你肯用功讀書有好成績, 咁你讀邊間都係一樣....之後呀女先開心番。

原帖由 ckyc403 於 10-6-30 23:08 發表
認同"2隻嗅豬",好難憑某某學生的成績便說學校好與不好.

亦認同loveyingying,每一間學校都有好同唔好的學生,最緊要係適唔適合自己個囝囡.

其實,係forum裡的discussions,真係好個人好主觀. 我自己就會將所有媽媽s的 ...

我認識有D係另一間小學的, 年年都係全級3名內, 佢只係簡單溫下就可以, 唔需要苦讀書。當然學校水平高的真係要加把勁, 另一方面要睇家長要求係點。

原帖由 2隻臭豬 於 10-7-1 01:13 發表

都末必ga, 我識幾個讀一呂個d都唔駛補習, 不過你講得岩, 通常考頭幾名個d邊度駛補習架, 好似我個女咁唔叻先要補

或者在呢個暑假, 我地努力增強佢地的閱讀能力, 不要偷懶的做下練習, 大家加油呀。

原帖由 pccblack 於 10-7-1 00:42 發表
如果讀一呂就一定要, 除非小朋友是非常非常叻.

E+小朋友真係叻左好多呀, 叻個D唔願去補習呀, 因為覺得係成績唔好先要去補, 咁佢地覺得自己都攪得店咪唔去LAW, 呢個係朋友個女講我知呀。

體育我女最差, 呢樣都無得補..哈哈.

原帖由 2隻臭豬 於 10-7-1 01:59 發表

係呀, 你留意吓通常好叻個d唔駛補習之餘, 仲有時間學埋好多課外活動, 音樂, 體育, 仲有咩奧數, 公文數, 日文呀, 嘩!好多特異功能ka, 仲要攞埋獎tim, d細路真係好叻呀 ...

加油呀..現在忙著選擇飯盒, 真係有排諗呀, 買書包, 文具, 餐具, 校服和書薄..好多錢用呀。暑假諗緊點強化呀女體質呀, 太易病和細粒呀。
‹ 上一主題|下一主題