用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩/瑪利諾/德望/st mary 排行
go

協恩/瑪利諾/德望/st mary 排行 [複製鏈接]

以上小學都是我心儀的小學, 小女黎緊選小學, 不知如何排行好.......
   0    0    0    0

點排好呢.....可否幫忙

咁想問問校風又如何呢...

多謝大家意見...

但因為我計劃搬屋, 所以再想了解多些小學資料, 唔想選錯.....

以我聽人分析這幾間學校, 想請大家睇睇是否正確....如有錯, 請補充......

St.Mary ---學業成績好, 校風好, 但因有幾所小學(如 holy family)都會升上 St. Mary 中學, 所以到升中時競爭會比較大.有壓力.

瑪利諾 -- 學業成績好, 升中機會率會高過 st. Mary.

協恩 -- 學業成績好, 運動亦很好, 校風亦很好, 升中機會率會高過 st. Mary.
.

德望 -- 私小, 除學費外, 學業成績好, 校風好, 運動亦很好, 升中機會率會高過 st. Mary.

謝謝你...

我以前還以為 St. Mary 唔係保證上到 st. Mary 中學添....
但你說 Maryknoll & 協恩的程度是不及 st.mary, 是真的嗎? 因為我見呢幾間女校都係我心儀既, 我一直都好留意佢地既新聞, 所以好想知道st. mary 的課程是否深很多.....
另外, 如果 女兒讀 Maryknoll & 協恩 是否會無咁辛苦呢?

咁其實我想知 st.mary 同 協恩 呢2間小學分別係咩呢! 我見呢2間小學都好多人選, 成績, 校風都好似好好, 如果入到呢2間其中一間, 係咪已經好好架啦...係咪就算考到德望都會放棄....
因為我都打算搬去選擇呢2個校網其中一個, 唔知 31 好 定 34 好d 呢, 對女仔黎講.
‹ 上一主題|下一主題