用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳天主教(band 1) vs林文燦(直資(3年新校)) ...
go

將軍澳天主教(band 1) vs林文燦(直資(3年新校)) [複製鏈接]

原帖由 CCnam 於 10-6-7 00:27 發表
Thanks !!!
想知大家選擇的原因

我唔識將天, 不過我個人都幾鐘意林文燦, 中學校網好, 同埋全英文小學!

原帖由 ziyi 於 10-6-7 10:44 發表
蕭亞姨, 題外話,你唔係打定主意一定要細那個跟大那個一樣入TSL嗎

轉返正題,上了BK一年多,好似第一次見人提林文燦,
咁多間保良局的直/私,最少人提的就是這間, TSL, 蔡繼有, LHT....都很多人提

其實林文燦 ...

呵呵....如果TSL會收我家小妹, 就當然去讀啦! 因TSL的硬件的確比林文燦好呢。同埋必收日文/法文, 都係我比較鐘意TSL的原因!

但而家小妹佢咩分都冇...又係公主病患者...唔擔心就假。一陣佢病發起上黎, 用個頭答問題, 咁就死得再者佢中文程度屬"文盲"級別, 如果唔搵一間英文小學比佢, 咁佢就會全部唔合格, 但如果讀到英文小學, 都可以希望佢只得中文唔合格...

原帖由 ziyi 於 10-6-8 17:30 發表
如果是這樣,而你唔怕遠
其實可以看一下EC
我聽在讀的家長說係小一開始,除了中文外,英文授課
當然,比起TSL,沒有那麼活潑
也少了一些接觸不同文化背景的人
始終唔像TSL收mix及mother language唔係中文的
:wah ...

EC = 優才?
如果是的話, 小人沒興趣 =P 因為太遠呢....我唔主張小朋友坐太耐校車的! 再者, 我不像孟母 XD
‹ 上一主題|下一主題