用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 35, 誰獲派第一志願呀?
樓主: flocfy
go

Net 35, 誰獲派第一志願呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

論派位,好似黃埔宣小好dd,而且中中有d係band1中中(e.g. 香島、蒙民偉、何官、匯基),不過入band3 (21%)都高奉基千禧(19%),奉基就25%

原帖由 D_M 於 10-6-11 15:06 發表
One More added:

07-09升中派位,升讀英中百份比
 黃埔宣道:55% 入英中88人 全級161人
 奉基千禧:53% 入英中79人 全級150人
 奉  基:46% 入英中69人 全級150人
馬頭涌官立小學(紅磡灣:  60% 入英中102人 全級170人 ...

醒目開學勳章

大家都係咁諗

原帖由 suewong 於 10-6-11 15:32 發表

thank you ar.....咁其實lee幾間的學術上不是差好遠.  最怕都係派去剩番果2間....

醒目開學勳章

我知,如果考入林文燦,就無得大抽獎,又點會入到天神。

我亦唔係帶有色眼鏡,只係始終文化唔同,係考慮因素之一,因為小朋友自己會選朋友,多數會選同文化背景既 (大人都係啦),雖然我仔在校內都會外籍小朋友玩,但佢會選同聲同氣既多d,咁如果著咗一半係印巴南亞,阿仔可能眼光廣咗但圈子就細咗,好難取捨。

原帖由 mimifans 於 10-6-11 16:17 發表
我囡囡不是林文燦做backup, 係"私校", 只是建議2011年入讀小一的35區家長可考慮林文燦!

我也建議了幾位男生的家長今年入讀林文燦, 因為35區的大抽獎很難博, 由於她們沒有私校的offer, 更加頭痛, 所以選擇放棄大抽獎 ...

醒目開學勳章

我個仔係07年出世,而家只係N1,所以仲有時間睇下區內幾間小學呢一兩年會點發展,亦會考DSS同私校,可惜林文燦係DSS,如果係私校就一定會考。

原帖由 mimifans 於 10-6-12 00:52 發表
eeb,

你都要開始準備迎戰, 35區競爭激烈, 可能仲要比41更大, 2005年出生率也不少, 黃埔區好多同年的小朋友, 我有一個黃埔區的朋友, 也正在煩惱如何報私校, 港島區的私校可能都要諗, 我的理念是有刹錯冇放過, 因自己也不知道自己的子女在interview能否勝出, 當然所花報名的時間亦不少, 直資的陳守仁比我想像中的難考, 林文燦可能亦開始好多家長會考慮, 畢竟開始轉小班的學校愈來愈多, 學位一年比一年少, 所以做家長的真要打醒十二分精神!

考到私校, 就玩大抽獎, 考唔到私校, 考到直資都要讀, 免得他日後悔, 叩門不是易事, 去年看見電視見到家長失望的表情和緊張到死的去叩門, 這已是我要去如何避免自己也是其中的一位, 我很同情, 但始終愛莫能助, 求天不如求己, 派位真係玩唔過, 只有派位前做足準備, 派到當獎金, 派不到我也不用怕!

希望你的小朋友事事如意, 最緊要大家開心!
‹ 上一主題|下一主題