用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陳守仁第二輪報名(6月7日至6月8日) ...
go

保良局陳守仁第二輪報名(6月7日至6月8日) [複製鏈接]

原帖由 cutekiddy 於 10-6-7 16:57 發表
有得online報la,deadline係聽日5点.

good luck!

話咁快就有成500幾人考....真係唔知佢放到幾多個位出黎呢.....

原帖由 flostangraphy 於 10-6-7 23:12 發表

how can you see the number of applicants???  

咪玩啦老友...

http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1011/admission_secondphase/Viewlist.asp

原帖由 haodimama 於 10-6-8 14:18 發表
真係超級多人爭! 有無人知waiting list 0個 d 可不可以再報過?  點解學校唔call waiting list, 反而安排第二輪報名gei?

WAITING LIST好似WAIT到上年年尾就過期架啦喎!

所以WAITING係要重新報過。

原帖由 deyond 於 10-6-8 12:46 發表

咁請問有無人知今年second phase會收幾多個學生呀?

不嬲都唔知架! 只知學位有170人, 但佢第一輪收幾多個, 幾多人GIVE UP學位, 第二輪收幾多, 都係冇人知。

原帖由 flostangraphy 於 10-6-8 14:19 發表
唔係話....
咁勁?!

仲有個幾鐘....已經差不多700人了....

原帖由 flostangraphy 於 10-6-8 16:45 發表
已經過o左700人了....

嘩....如果今年都係得10個位, 但有700人報名....即係70個爭一個?

原帖由 share123 於 10-6-8 16:51 發表

我個女K2,想問下大家陳守仁round 1系自行派位前定後決定是否接受offer架? 我考慮緊今年年底round 1報定係等大抽獎結果出左先報

前年我地係自行同tsl放榜同一日。所以知道自己自行唔得, 已經即時take左tsl個offer。冇再等大抽獎。

如果你等埋大抽獎再考第二輪, 咁到時就少好多好多位。

一石二鳥個個都想....但世事係冇咁完美架!

原帖由 share123 於 10-6-8 17:02 發表

請問系咪每年都系同一日架? 甘都幾好.

我唔sure上年係唔係喎!

cut off左啦....我見到最後有710人報左第二輪, 希望各bk媽咪/daddy既小朋友good luck!

原帖由 share123 於 10-6-8 22:52 發表

請問邊個先邊個後呀?我知道有d直資要系round 1出result前揀,等於連round 1結果都未看到就要卜搥,真系好可憐。如果陳守仁系同日或者遲過round 1出result,我就一定會報啦,麻煩各位提供資料,謝謝!

另請問去唔到簡介會會否 ...

WELL....TO BE HONEST, 不如TSL收左你小朋友先算。上年3080人考爭170個位, 真係18個人爭一個位, 好難講架! 再者, 而家都未知幾時開始報名, 個SCHEDULE都未出, 又洗乜咁快唸定考定唔定呢?
唔去簡介會係唔會影響入讀, 冇第二次簡介會, 但你可以睇學校之後UPLOAD上校網既片。我當年都冇去簡介會+OPEN DAY, 但我仔都入左。DON'T WORRY! =)

我都只可以分享1st phase咋, 我唔知2nd phase係考咩。

第一次in時, 分8個小朋友一組, 入到房就分開考下d學術既野, 但都係用英文問。好似紅色既車有幾多架呀咁。而當中有一題中文題, 係比小朋友睇係咩詞語, 叫佢地做返果個動作出黎。(不過我仔呢條唔識)

之後入到2nd in既大約有 4份1既小朋友, 就會分6個人一組, 但呢次只玩遊戲, 不考學術。全程英文對答, 老師睇到既野除左佢地識唔識聽英文之外, 我估應該都會睇埋小朋友既合群, 禮貌等等囉。

但今年會唔會更加難, 就真係唔知啦...

原帖由 Mimichuchu 於 10-6-14 10:37 發表
我想問如果有哥哥讀緊,陳守仁係咪多數會收番弟弟妹妹呢?

NO...今年我已經知有兩個CASE, 都係哥哥係度讀, 細果個唔收。(有一個仲有兩個呀哥都係度讀, 第三個都唔收)

原帖由 vee 於 10-6-14 12:25 發表
咁多唔多 case 係哥/姐讀緊, 弟/妹收左呢?

呢個我就唔知...如果等我呀妹考到, 咁就真係有啦!
‹ 上一主題|下一主題