用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

大家好,小女有幸9月入讀MCS,現在很多小學要求學生「一音一體藝」。請問MCS有冇這樣的要求呢?如果有,學校又有冇support的呢?

謝謝您mmak,我仲想請問:
1)課外活動有冇學術科e.g.英文or普通話

2)星期六的課外活動是上午或是下午上課

3)每人有冇規定一定要參加最少或最多幾多項課外活動

請問為何ECA只得咁少項目?
因為我在教统局的小學概覽內見MCS有很多課外活動選擇的e.g.繪畫,勞作,烹飪,管樂班,弦樂班,跆拳道,童軍,球類,瑜珈等約六十組。
原帖由 mmak 於 10-6-22 01:16 發表
學校 ECA (2010-2011) for P2-P6

FYI

http://www.mcsps.edu.hk/ECA1011/ECA_Elite%20Group_1011_All.pdf 

1)課外活動有冇學術科e.g.英文or普通話
P.1 - P.2 暫時都未有..

2)星期六的課外活動是上午或是下午上課 ...

請問大家知不知為何十月的定餐表,25,26,29日不用定餐呢?
小女星期四放學後要参加課外活動,是不是要寫信給學校話星期四放學不用搭校車呢?這封信需唔需要好Formal呢?要寫中文或英文?
請大家俾吓意見,Thanks!
‹ 上一主題|下一主題