用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英文/普通話 interview 的 KG
go

英文/普通話 interview 的 KG [複製鏈接]

係咩logic??
原帖由 9284 於 10-6-7 11:50 發表
其實interview時, 佢地都會問家長問題架啦, 只要家長可以用流利pth答到佢地問題, 佢地都assume個小朋友識pth架啦, 係咪咁架?

如果你呢個假設成立,咁其實K的interview凈係in家長咪得囉!反正知你大人識乜野,就等於小朋友會識乜野,只是當日表現唔好…表現唔好就係唔好,冇excuse架!interview雖然都係有in家長的部份,但家長不是主角…
每個interview有好表現的小朋友實在太多,多到都唔知要揀邊個,老師/學校唔需要幫你諗埋咁多假切性嘅野再去考慮收唔收你個小朋友…

反正冇把握就唔好做,大概知道個間學校interview模式唔適合自己小朋友嘅就唔好去(除非你train到佢適合),否則你個小朋友in左3間就已經好驚,一聽到要去interview或去學校玩佢就已喊唔肯去(就算知有玩具攞),咁你個27間的安排就提早完成了…

原帖由 9284 於 10-6-7 15:39 發表
其實小朋友響屋企用pth溝通, 佢好少比feedback我 (甚至無feedback), 佢未必唔明, 但係就唔多願彩你, interview時如果佢又唔多彩老師, 都未必代表佢係唔明o者, 如果小朋友in時無反應, 如果家長可以用流利pth同老師溝 ...

母語就肯定冇問題啦!但至閉流利不等如母語,在家也不一定會講呢…
亞女個好朋友的爸爸是北京的,原全唔識廣東話,媽媽是湖北,可以講帶有鄉音的廣東話,話比你知小朋友唔識普通話都唔信啦!工人姐姐講英文,小朋友又有上英文班,依加咩人同佢講咩話都可即刻轉channel,所以佢咪可以容易的入了英普班囉!

原帖由 NICOLE123 於 10-6-7 16:52 發表

你岩.去st cat interview 眼見同場幾個媽咪都係普通話做母語!

但如果老師唔鍾意個小朋友嘅家長,咁就…又閉嘞
原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-8 16:23 發表

咁又唔係無道理o既...
‹ 上一主題|下一主題