用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-15 17:01 發表
自行全港九都可以去加, 所以好多中學要睇mouth:" />

甘你都吾好揀甘遠呀, 交通吾方便, 6年呀.......點捱呀

嘩~~乜你地個個都咁進取, 己經選緊中學 我仲同2個女日日都開開心心放暑假, 今朝有d時間叫佢地做功課, 好似己經唔識寫字咁啦:;pppp:

原帖由 givemehug 於 10-7-16 11:06 發表
嘩~~乜你地個個都咁進取, 己經選緊中學 我仲同2個女日日都開開心心放暑假, 今朝有d時間叫佢地做功課, 好似己經唔識寫字咁啦:;pppp:

現在開始差不多啦! 一開學, 學校都會有講座,
係 40 除 6 那隻.

冇計啦,TKO既學生真係好難出去同人爭.
唯有希望自己個仔生性D,成績可以再上少少+課外活動可以幫到佢(雖然自己個仔冇樣精,但都多樣化)

頭先叫佢地做功課, 點知阿女話搵唔到本中文假期作業 結果走左轉返學校問, 影印房大哥哥又咁橋dayoff 都係要下星期至有得取, 真係俾阿女d無厘頭玩c

但係都要睇佢地上左小5考成點至有得諗, 不過我個女己經講左一定唔讀中中, 萬一抽唔中就會讀直資囉
原帖由 hw1115 於 10-7-16 11:44 發表

原帖由 givemehug 於 10-7-16 13:35 發表
但係都要睇佢地上左小5考成點至有得諗, 不過我個女己經講左一定唔讀中中, 萬一抽唔中就會讀直資囉  

一定唔讀中中? 佢有無講點解?
直資, 我就 no money 啦!

我都冇錢俾個仔讀直資,如果俾左佢讀直資就咩課外活動都冇得玩,我唔想佢只係讀書機器,可以參加D自己鍾意既課外活動。

我始終覺得讀書中上就得(讀得好就更好啦),唔好一生只有讀書,咩都要試下、玩下、參加下,佢先知自己有咩真正想做既。

醒目開學勳章

無錯, 我前幾日先睇到間直資好開心, 但一計來, 要使太多錢啦 , C咗條心啦.

原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-16 14:20 發表
我都冇錢俾個仔讀直資,如果俾左佢讀直資就咩課外活動都冇得玩,我唔想佢只係讀書機器,可以參加D自己鍾意既課外活動。

我始終覺得讀書中上就得(讀得好就更好啦),唔好一生只有讀書,咩都要試下、玩下、參加下,佢先知自 ...

醒目開學勳章

我唔明, 點解 TKO的學生好難出去同人争呀 ?

咁觀塘學生呢 ?

原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-16 11:54 發表
冇計啦,TKO既學生真係好難出去同人爭.
唯有希望自己個仔生性D,成績可以再上少少+課外活動可以幫到佢(雖然自己個仔冇樣精,但都多樣化)

醒目開學勳章

唔好意思, 我又唔明咩叫 40除 6 ??

原帖由 hw1115 於 10-7-16 11:44 發表

醒目開學勳章

昨日都有諗過中西區, 我有中西區地址呀

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 10:38 發表

甘你都吾好揀甘遠呀, 交通吾方便, 6年呀.......點捱呀

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 15:27 發表
昨日都有諗過中西區, 我有中西區地址呀

雪文

你有無諗過, 轉區之後, 有機會會跌band?
你仔係觀塘區? 你有無計過, 觀塘區轉去中西區之後, bandig 會吾會跌? 中西區出晒名, 名校區wor

原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-16 14:20 發表

我始終覺得讀書中上就得(讀得好就更好啦),唔好一生只有讀書,咩都要試下、玩下、參加下,佢先知自 ...

您是否返工媽咪?

原帖由 雪文 於 10-7-16 15:25 發表
唔好意思, 我又唔明咩叫 40除 6 ??

i.e. 陸續有來.

醒目開學勳章

明白. 咁又好似快咗D

原帖由 hw1115 於 10-7-16 15:36 發表

i.e. 陸續有來.

醒目開學勳章

我無諗過呀. 物個banding唔係全港性的咩 ??

咁我自行如見其它區, 是否又可能會跌band ?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 15:33 發表

雪文

你有無諗過, 轉區之後, 有機會會跌band?
你仔係觀塘區? 你有無計過, 觀塘區轉去中西區之後, bandig 會吾會跌? 中西區出晒名, 名校區wor

醒目開學勳章

Crab : 我都係 C 咗讀直資的心啦

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 15:52 發表
我無諗過呀. 物個banding唔係全港性的咩 ??

咁我自行如見其它區, 是否又可能會跌band ?

自行時, 係全港性
即係你仔要同全港的小六生黎排位
如果你仔係觀塘區, 而觀塘區係全港排位黎講吾係前既話, (我實際吾知觀塘區的banding), 你去到自行時, 學校會問教統局, 你仔的排名, 所以我之前, 未話你仔, 自行去某間中學入的機會吾大, 就係甘解

你揀果間中學, 好多學生都好想入, 除非真係好叻, 又有特異功能, 否則真係好難入

而抽獎, 你仔係觀塘區係band 1 生, 但去到中西區, 名校林立的區域, 真係分分鐘可能跌band, 變左band 2 生, 到時就係當band 2 生黎抽(band 1 生抽晒先), 會好危

你還要計埋, 中西區, 有幾多band 1 生, 有幾多個band 1 位, d band 1 位, 係吾係足夠中西區的band 1 生入, 有多餘額比band 2 生入wor

如果我無記錯, 中西區, 好似無/定係好小band 2 學校(有都係他區), 所以我覺得, 你轉去中西區會好危

有d band 2 生, 會係d 勁區(如中西區), 轉去d 無甘勁既區, 搏升band

明吾明?

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 15:53 發表
Crab : 我都係 C 咗讀直資的心啦

有d 直資都吾係貴既
但, 想提多一點
如果你真係無諗過讀直資
你係大抽獎時, 就一間都吾好填落去啦, 有d 直資係會參加派位既, 如果你填左一間, 教統局就會assume 你願意比$ 讀直資, 這樣, 呢間直資吾入, 派到落去, 個小朋友都無學校收既話, 佢會求其搵間直資比個小朋友

所以, 吾想讀直資, 就一間都吾好填落去
‹ 上一主題|下一主題