用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

Hi, 好小過黎呢邊8, 我個女又係升小5呀 我成日聽d人講話放手要佢自己學習, 點知今年黎個滑鐵盧 不過好彩阿女都知道發生乜事, 己經應承我呢個暑假會交20篇文俾我 上星期交左第一篇

阿女要返埋13號至放, 不過佢d暑期活動又開始左, 所以都幾忙
原帖由 hw1115 於 10-7-6 10:06 發表
Morning,

阿仔12/7/10 開始放Summer Holiday la.

叻乜鬼呀, 佢e+未放假都會應酬下我既   所以我將d活動安排晒在下午, 上午先至可以迫下佢做少少野囉:;pppp:
原帖由 worldpeace 於 10-7-5 21:45 發表
好叻呀! 我個女仲係打緊遊戲機, 暑期班又未開始, 我又要返工, 佢真係冇皇管....

全職ma 不過仲有個細女, 呢個先至係極品
原帖由 hw1115 於 10-7-6 12:54 發表

Are you working ma ?

嘩, 病左幾日, 原來你地留底左咁多腳毛 阿女返埋今日終於都開始放暑假啦 我做fulltime ma同你地好唔同, 可以完全令佢地掂唔到電腦, 就算埋電腦都係用黎打writing咁大把 但自己就要好辛苦咁同佢地呢度去果度去 熱成咁, 搽乜野美白防晒都無用啦

我見d同學家長響呢個暑假己經狂谷補習班啦 開始懷疑自己俾佢地做果d夠唔夠呢

早晨

阿女今朝訓到10點幾俾我摷醒 e+要佢練琴同做練習, 下午同佢出去打bowling~~~bowling~~~

嘩~~乜你地個個都咁進取, 己經選緊中學 我仲同2個女日日都開開心心放暑假, 今朝有d時間叫佢地做功課, 好似己經唔識寫字咁啦:;pppp:

頭先叫佢地做功課, 點知阿女話搵唔到本中文假期作業 結果走左轉返學校問, 影印房大哥哥又咁橋dayoff 都係要下星期至有得取, 真係俾阿女d無厘頭玩c

但係都要睇佢地上左小5考成點至有得諗, 不過我個女己經講左一定唔讀中中, 萬一抽唔中就會讀直資囉
原帖由 hw1115 於 10-7-16 11:44 發表

現在開始差不多啦! 一開學, 學校都會有講座,
係 40 除 6 那隻.

佢地e+都係讀緊直資英小, 因為得一科中文, 所以相對比較弱, 今次考試得個c咋, 佢知道如果入英中佢一定應付到, 唔會有識應期問題, 相對如果入中中, 全部科變晒中文, 我諗佢會讀得好辛苦囉 最無奈既就係升中呢個遊戲規則, 唔係以學生既能力黎決定升中排名, 每間學校都有band 1, 2, 3, 所以都係時候要面對 其實佢p3己經考左澳洲果個評估, 結果係非常好 無奈P4計番都係屬中間 真係高處未算高, 你地話c唔c呀
原帖由 hw1115 於 10-7-16 14:10 發表

一定唔讀中中? 佢有無講點解?
直資, 我就 no money 啦!

因為中文真係幾難學架 諗番我地細時讀p4邊洗作成200字咁多架, 我記得會考都係好似寫500字咁上下之麻
原帖由 hw1115 於 10-7-17 12:45 發表

為什麼大多數小朋友都係中文 / 中作弱 ?

咁又似乎要求低左d喎 自選同直資中學都要中英數常同操行有b以上至有機會面試架
原帖由 worldpeace 於 10-7-18 09:28 發表
絕對同意! 所以我要求阿女合格就可以, 今次佢真係剛剛合格lor...

勁喎 至少都有機會被選中呀
原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-19 12:38 發表
me2
個仔畫班到尋日俾左張CERT佢,原來係之前攞左佢幅畫去俄羅斯比賽有獎,雖然唔係咩大獎,但都好開心,學左幾年第一次有畫畫比賽既獎(學校個D唔計)

...

個試係澳洲大學設計, 而香港區評估只係計算香港考生, 唔會同澳洲學生比, 上網可以睇到參加的學校, 但我睇番阿女份試卷, 真係好鬼深架
原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-20 15:00 發表
我又無聽人考過, 不過每科$40又好似好抵WOR, 不過香港學生如果用英文考英文卷, 會唔會蝕晒俾D澳洲學生呢?

我女THROUGH學校報左POLYU既小學普通話水平考試,
要$500大洋呀!! 我女學校小一已經全普通話教, 講真我都想 ...

阿女係p3考左咋, 不過係上學期考, 到下學期尾至知成績, p4佢學校都無報, 所以無考 份卷成 15page架, 點send
原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-21 09:55 發表
你女已經考左嗎? 介唔介意send個sample俾我睇呀? 我對呢個試完全無認識,thanks!
‹ 上一主題|下一主題