用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 2010 小一新生家長報到!
樓主: yipsfamily
go

2010 小一新生家長報到! [複製鏈接]

大家好! 我係1C班家長, 多多指教! 開左學喇, 大家既小朋友習唔習慣呀?

我個女都係唔習慣早起身, 以前幼稚園可以訓到8點先起身, 依家要6點起身, 佢痛苦時我又痛苦

功課都ok, 係學校都完成得7788, 返到屋企可以好舒服咁睇電視.

課外活動佢話要報水墨畫, 因為每樣都係得好少位, 我就報多2樣, 包括西方舞 & 乒乓波, 你呢?

原帖由 yipsfamily 於 10-9-9 13:47 發表
你好~我係 1B 班家長!我個仔都算習慣,不過要適應早起、書包重、上堂上到倦、有各樣不同功課做。。。咁囉。。。 你呢?

係啦,你地有冇幫小朋友報乜野課外活動?

...

我其實住得唔遠, 但我個位置係頭站, 6:55開車, 咁咪唯有6:00起身囉!

佢d課外活動真係好少呀! 你講得啱, 對比一呂沙呂真係好少好少呀! 我個女都有係出面學緊piano & enopi math, 不過佢自己話要學水墨畫咪報下睇下有冇機.

係呢..friday個課外活動你選擇邊樣呀? 我個女話要長期組.

原帖由 yipsfamily 於 10-9-10 14:18 發表
我個仔以前都係 8 點先起床,而家就 6:45,乜你個女要咁早 6 點就起身?你地住好遠架? 功課方面而家都算還可以,不過佢就比以前疲倦左~  課外活動真係得好少選擇。。。 同兩間呂明才冇得比。。。 我冇同佢報到呀,因為佢而家以經 ...

歡迎nat2004, ckyc403 & lucky1002

我地依家有1B, 1C, 1D家長, 希望快D有埋1A & 1E家長加入喇:

Welcome Welcome

原帖由 klty 於 10-9-16 20:09 發表
Hi, 你們好, 我的兒子讀1A, 請多多指教 .

大家sat聽完講座覺得點呀? 我好認同校長講嗰段.....點解係BB時期你地成日鼓勵佢、引導佢, 依家大左你地就成日咁忟憎對佢, 覺得佢地咁少野都唔識! 我腦海裡不段浮現呢段說話, 雖然我唔係成日鬧個女, 但我都要時常記住提醒自己呀

另外, 你地有冇問到班主任小朋友係學校適唔適應呀?

WELCOME WELCOME

原帖由 donnelgirl 於 10-9-20 14:12 發表
我係1C班既家長啊!!!!!

咩黎架? 好似唔多覺通告有呢D野?!

原帖由 lucky1002 於 10-9-26 21:14 發表
想問吓8寶箱、百達通計劃是否未開始﹖因入不到呀!

今個week剛剛完成中默 & 英默, 大家既小朋友覺得點呀? 今日派中默分數, 我個女85分, 我覺得要小朋友寫咁多中文字, 攞到呢個分數我都好滿意喇! 至於上個friday數學小測, 題目都好簡單, 明天又有數學小測, 希望都係easy job喇^_^

我個女都有d大意架, '學校'個字寫啱架, 不過將個字調轉寫左 '校學', 扣左5分, '彎' '身' 唔記得點寫, 每個扣左3分, 漏左個'子'字, 扣左3分, 希望下次會好d喇!

至於數學小測真係好easy架, 一張工作紙好似有7-8條問題, 同佢地平時做數學作業d題目差不多.

原帖由 ckyc403 於 10-10-8 00:23 發表
我個囝中默89分...攪笑,錯在大意唔小心.
漏了一個爺字扣1分;
幫字"白"字那一撇寫得太似一直,當錯字扣5分;
老師個師字撇咗出嚟,錯字扣5分...
咁就扣咗11分喇.

英文spelling就啱哂.

人生第一次默書完成喇...哈哈.

...

kitty1A
yipsfamily1B
cherriecherrie1C
fa_fa1C
HaileyDaDa1C
donelgirl1C
ckyc4031D
lucky10021D
nat20041D

整返個表睇下先^^

‹ 上一主題|下一主題