用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一用咩書包好呢?
go

小一用咩書包好呢? [複製鏈接]

原帖由 Jack0128 於 10-6-8 11:12 發表
囝囝小一都係用Thomas書包,由於而家D學校,用好多folder分開每一科,SPI太細太短,唔合用。

鋼琴老師話,佢的童年夢想就係D卡通書包喎,開心D,成績就好D,書包用咗一年都好靚。

...

我初初都係覺得, 卡通書包會帶比小朋友美好童年回憶, 所以任個女簡左個卡通書包.  但可惜, 現實係, 當你日日揹, 又一d都唔好揹, 童年回憶係會變成童年陰影.  我個女揹左個卡通書包唔夠3個月, 就話要換.  我以為可以捱埋整個一年班, 第升二年班先買過另一個, 點知個書包係4月時己病入膏肓, 到4月尾終於嗚呼了.

於是係我老公同意下, 買左個貴書包, 款式冇卡通咁可愛, 但揹得舒服, 個女都好肯揹.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 miloma 於 10-6-8 15:26 發表
想問下d folder通常咩 size 架?

學校d folder通常都係F4 size, 所以卡通書包細碼係唔夠長.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 miloma 於 10-6-8 19:06 發表
咁你之後買o左邊個牌子o既書包?

我買左zeven, 不過就算細碼都幾大, 除非你個小朋友長得高大d.

我個女都唔係好啱揹, 不過都比卡通書包舒服好多, 輕身好多.

原帖由 hasmama 於 10-6-23 11:36 發表

咁呎吋大約幾大?

老實講, 差唔多好似大人背"郎"咁大.  你最好自己去試下.
‹ 上一主題|下一主題