用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯叩門
go

伊利沙伯叩門 [複製鏈接]

雖然唔多,但都有,我女果年都有同學叩入,佢唔係官小的。

成績唔係最top, 油天囉。

原帖由 ZZdaphne 於 10-6-9 12:58 發表

成績當然要好, 間小學是否同區和幾出名啊!!!

如果不是應該都唔會收呀!!!!

qes 收油天唔算多, 協和收好多,不過可能係大抽獎入。 官校唔係淨係油尖旺區,我見好多馬頭沖 。

原帖由 aryee 於 10-6-9 13:16 發表
\

請問qe又喜愛同區邊d出名小學呢﹖qe係油尖旺,但油尖旺d官校好似唔及 油天 / 大天 / 循道 / 協和 呢d 喎,係咪呢﹖

亞女果年有2個同學入左都冇讀, 一個叩左入qc, 一個後補入co-ed, 人望高處嗎

原帖由 必必 於 10-6-9 22:09 發表
去年有個女同學第一日去叩門, 即時收左, 不過最後佢都無去. 佢成績唔錯, 全級考十幾名.

我講緊係3年前啦,知道的有2位同學叩門入到qc,係新油天,成績都唔差,名次就唔知,只知一位數學有校外獎, 一位就音樂好叻, 一早就violin & piano 都8級, 應該有校外獎,所知係咁多

原帖由 aryee 於 10-6-10 12:40 發表

我想知qc果位原藉咩學校﹖成績同課外活動表現如何呢﹖有心相效,煩請賜教。出面有討論st paul有討論ls,偏偏無qc,唔知係無成功個案定不便相告,我確係想睇下別人既case,能否仿效都心中有數。如不便公開,pm亦可,感激! ...

好難講,可能1st round 時競爭者比他們更突出呢。 我相信官校唔會暗示明示的。

原帖由 KK 於 10-6-10 14:51 發表

sorry,純粹無知同好奇好想問下:
如果呢類突出的學生,點解第一輪自行無被取錄而要去叩門呢?
我只知有些在自行已知被取錄(津貼)暗示明示之情況下,而再去dbs等直資名校叩門咋 ...
‹ 上一主題|下一主題