用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘真光小學好定聖公會仁立小學好 D ...
go

九龍塘真光小學好定聖公會仁立小學好 D [複製鏈接]

大家可否比 d 意見. Thanks
   0    0    0    0

up

原帖由 cpm 於 10-6-8 11:55 發表
大家可否比 d 意見. Thanks

HappyEE

林護好似會同聖公會仁立小學脫勾?
九龍塘真光好小有媽咪討論 , 我想了解多 d.

原帖由 HappyEE 於 10-6-8 14:44 發表

must聖公會仁立小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08, 可上林護, 很多人的dream school
九龍塘真光一般只會作大後備, 依兩年收生都麻麻 ...

wan2010

多謝妳回覆.

另外想問吓每日功課多唔多 ?
多唔多課外活動 ?
有無普通話堂 ?
收返讀真光中學大約有幾多 % ?

唔好意思咁多問題問. :

原帖由 wan2010 於 10-6-8 18:43 發表
我個女今年讀真光六年級。我個人覺得間學校校風好好,我個女勁鐘意返學,淨係呢點已令我唔駛煩。學校呢兩年已變得積極很多,再冇以前咁低調。學業方面都幾深!我個女今年升中一,考三間英文直資三間都收咗,咁即係表示學校程度 ...

wan2010

多謝妳回覆

我都幫亞囡註冊左啦..... 希望佢讀得開心

原帖由 wan2010 於 10-6-9 20:07 發表
功課:平日6-8樣/週末十幾樣。我個女大多會在小息做d,然後放學回家做到大概七點就做完,然後等我們放工返嚟幫佢check. 我見佢都幾輕鬆,甚少欠功課。
普通話:每個星期有一堂,一年有兩次小測同考試。
課外活動:唔算太多,有d要由 ...

wan2010

Thank you ~ 我有時間一定會陪個女參加學校舉辦的活動.

原帖由 wan2010 於 10-6-10 21:25 發表
記得多d陪個女參加學校舉辦的活動,不單可以了解佢多d,亦可了觧學校多d,真係好好!
‹ 上一主題|下一主題