用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽?
go

有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽? [複製鏈接]

冇教養的人我遇唔少,並不可怕.......最可怕是心地唔好的家長,unfortunately,我個仔遇到一個,很可惜我冇證據........

原帖由 someoneelse 於 10-6-14 22:47 發表
我是比較激的人...以下會係我既做法給你參考:

在未清楚對方是敵是友前,請不要自掀底牌...否則有可能引致你女兒或你本人心靈/自信/自尊受傷害...

如果係我,我會首先跟自己女兒傾下....先告訴她分心後的後果 (換得慢 > ...

我個仔都係Asperger,social skills有幾好你地都知啦,本來佢有一個同學幾friend(就叫Tom啦,亦有social skills問題),我雖然唔係噤鍾意他的媽咪(因我直覺通常好準),但為咗個仔有朋友都好努力和忍讓,因Tom媽係投訴之皇,唔論發生任何事,她都認為Tom係innocent,人地個仔就guilty果隻(當然包括我個仔啦。)

但有一次我個仔在學校講嘢得罪一個幾violent的男仔,佢打傷我個仔,(要睇醫生,因跌得幾傷),學校處理得很好,我個仔本來已平复,但第二日哭着回家,因Tom媽叫Tom同我個仔講,佢俾人打係抵打,自己攞嚟的,我唔信Tom媽會這樣講,所以打電話給她問清楚,點知佢話係,我好慶,問佢係咪support校園暴力,佢唔夠我講,但佢冇道歉,所以不歡而散。

我只好和她斬纜,佢禁止Tom和我個仔有任何連系,連email電話都唔俾,但Tom在學校仍和我個仔係好朋友,她開始isolate我個仔,所有嘢都請所有人except我個仔(佢以前冇攪呢些party的)她以為我會為個仔屈服,因個仔好想好想去,而佢亦攪到我個仔好難堪,因每次佢個仔都係指住我個仔話,人人有得去,除了你,因媽咪話冇你份!有人想我同Tom媽和好所以約我同佢出嚟,但我refuse,我同個仔講,對唔住,每個人都有底線,這個人心地這樣差,對你這樣差,我怎可能跟她做朋友?

後來Tom亦被同一個小朋友打...........

quote]原帖由 someoneelse 於 10-6-26 21:11 發表
講黎聽下、分享下呀....一來講左出來,個心會舒服d,二來可以俾我地防範一下嘛...

[/quote]

我冇證據的事係很嚴重的指控,唔方便發表!

學校當然知我阿仔係Asperger啦,算啦,唔想再講落去喇,因愈講愈唔開心.....多謝你聽我發嚕蘇!

原帖由 someoneelse 於 10-6-27 22:38 發表
個人感覺:
首先,學校知唔知囝囝係asperger?你一定要同學校備案…原意唔係要學校去處理你地兩家既恩怨,而係想學校多加留意你囝囝既心理發展….如果學校知囝囝係“亞”,社工或有關人員應該要幫囝囝手過渡,咁樣你囝囝就唔會覺 ...
‹ 上一主題|下一主題