用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀 ...
go

港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀? [複製鏈接]

我兩年前都在衡量直資和傳統津校. 津校, 免費, 萬一抽得唔好, 都"冇話可說"; 直資,是付鈔的, 除非由傳統好學校轉營直資的, "新"的直資我怕做白老鼠, 貼錢買難受,上唔倒去, 或返唔倒轉頭. 最慘不是一個PRODUCT, 做錯決定CUT LOSS算數, 重頭再來.
我老友小朋友讀沙田王XX直資, 睇完佢的評估, 很DETAILED, 但睇完都唔知個小朋友有幾叻, 定唔叻,所以我知道新系列直資不是我杯茶.

我個人決定選主流學校, 大前題是基於經濟考慮. 今天仍能搵2萬元人工的, 不擔保明年仍可. (參考本港入息中位數). 但學費頂多凍結,很難減. 我較杞人憂天, 寧願未雨綢繆.

至於外國升學的打算, 我認為本地"名"津校的學生,在外地依然進取, 可能講英文方面要適應一陣, 但基本上,整體表現都很好.  我在外地求學時, 正正看到這些學生的主動, 進取,連本土人都冇佢地咁多野發表(當時上堂討論都計入平時分). 我才體會到, 香港"名"校, 的確有其成名原因. 刮目相看.  (只恨自己不是名校出身. ) 我那個年代當然未有現在的直資學生, 不能比較.

最近看到施永青的文章, 很認同他說現今孩子不能面對壓力, 郁d就自殺,跳樓,沒有"成"擔, 只求開心.  

作為父母,只有自己才了解自己的小孩(除了不面對現實那種父母), 給他們能應付的,再加多少少作磨練, 讓他們知道, 人是要有求生技能,不能終生靠父蔭.  只要父母不鑽牛角尖, 孩子便能在逆境成長, 鍛鍊出意志. 不要奢望靠學校教好自己個仔. 家教才是最重要.  

原帖由 NatalieBaby 於 10-6-10 12:46 發表
想將來公開試取好成績升本地大學
又唔怕谷

---> St Paul's  
因有track record 睇比較有保証

打算遲早外国升學
想小朋友活d, 多些思考空間

-->  港同 ...

但港同不是直資嗎. 點解又可以抽獎?!?!?

原帖由 OpheliaMama 於 10-6-10 13:31 發表
多謝各位意見,最後我地決定St. Paul, 如果真係讀唔嚟,再叩門轉校。
港同好吸引,但其實我地係跨區抽到St.Paul,所以唔捨得放手。

請問在那裡看得倒呀? 唔該.

原帖由 yutung 於 10-6-10 15:49 發表
st. paul 中學近年是否down 了?  我見中學排名是1xx.  it's the end of band 1 school!

哦. 咁當初不是正取生, 真係嫣知非福.

恭喜

原帖由 iwff 於 10-6-10 15:32 發表
樓主係港同是後補, 同時間大抽獎, 抽完後港同的後補位又成功左, 所以要作決定。

iwff
‹ 上一主題|下一主題