用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2010年浸信聯小一新生
樓主: movicta
go

2010年浸信聯小一新生 [複製鏈接]

醒目開學勳章

報到,請多多指教!

HeiHei媽,據我知道,我地果班都已經有八個,你地班除左 HeiHei 好似仲有幾個,係咪?

movicta,
救世軍幼兒園近兩年都有 14-15個入到浸聯,可能因為有哥哥姐姐,變左每年都有幾個係實入。 其他有宗教分,就會有機會響 1st round 入左 (我哋就係)。  一年畢業有成 60 個小朋友,其實比例都算多。

醒目開學勳章

Christine,
Lucas 4月上完 tom lee 個 JMC, 佢自己話唔想再學琴。我本應想佢學長笛(純碎係媽媽鍾意 ),但佢自己話要學法國號 wor

醒目開學勳章

好緊張呀, 唔知阿仔派咩班呢?會唔會有舊同學一班呢

又有d 擔心,唔知阿仔會唔會被召見呢 (傳聞中最差d 學生會被召 wor)  

醒目開學勳章

原帖由 chrisitne 於 10-7-2 10:51 發表
googoo:

唔駛擔心, 我見過讀緊及畢了業學生都好鍾意學校.
你仔邊班呀??

christine, lucas 都係 1C 呀!仲有 雅諾都係呀!佢地三個同班,好開心呀!

醒目開學勳章

想問問 1C 班家長,今天既手冊話派左:小小美樂頌,會留響課室,但阿仔話無派過。

你地d 小朋友點講?

醒目開學勳章

原帖由 movicta 於 10-9-13 10:26 發表
我都沒有報, 因囡囡已返開公文的英文, 每天也有exerise做.
反而我想問你們有否替小朋友訂閱online的study programe, 報紙及雜誌?  我真係唔知小朋友有否那麼多時間每天上網看報紙雜誌! ...

我地有報英文班,因為之前的課外活動已經全部完晒。而且要 screening,都未必一定join得成。
online study 都有報,我諗係應該好似 d “每日一篇”?以前見我侄仔每日做完功課就上網做,好似好好玩咁。
明報都有join,我打算自己睇架 :)  同埋佢有剪報功能,同埋有圖庫,方便第時做project 抄考抄考  

醒目開學勳章

原帖由 chrisitne 於 10-9-15 11:24 發表
googoo:

學校興趣班 15/9-19/9 家長上網報名.
有很多种类報)
online study & 兒童雜都有報.
明報考慮緊...
熹熹另外有英文班, 暫时無報啦.

aiya,今日唔記得叫阿仔帶張online learning 張回條返去添 。。。。。等我聽日打去間公司問問先

另外,Lucas 被選左入golf 校隊 wor。。。無啦啦,我以為係興趣班添。。。。

醒目開學勳章

Lucas e+ 都多喇,monday 打golf,英文班唔知 tue-fri 邊日,saturday 學 french horn。
3樣其實都好夠喇,但見到d 圍棋班呀,陶藝及綜合美術班呀,story telling呀,奧數呀,好似又好好玩bor......

醒目開學勳章

各位家長,申請興趣班的結果已經出左,快 d login 智能校園睇睇喇!

醒目開學勳章

原帖由 movicta 於 10-9-22 11:50 發表
剛剛上智能校園的email查看,很高興陶藝及綜合美術和壁球都成功了!但桐桐就不太高興,因她說不想要太多課外活動!
現在星期一學琴,星期二芭蕾舞,星期三美術,星期四壁球,星期五詩歌班加公文,星期六普通話,芭蕾舞,長笛,聽來又好像真的 ...

agree with CircleFace,真係太多喇,一到五都有活動,如果有日功課多d咁點算?要溫習又點算?  Friday 仲兩樣添。。。 咁佢幾點返到屋企呀?
我仔 weekdays 有三樣,sat 學 french horn,我都已經覺得好過分。。。。

醒目開學勳章

原帖由 chrisitne 於 10-10-6 14:42 發表
前兩日電腦壞了, 原來每日一編開始了,
尋晚熹熹話要連做幾編, 我好累呀.

各位學校有了班相, 請上網看啦.

有每日一編咩? 我仲以為學校無join, 仲諗住問下人值唔值得自己join 添! :) 真係好喇~
‹ 上一主題|下一主題