用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待的心聲
樓主: saiwai
go

等待的心聲 [複製鏈接]

我個囡囡係細b, 都想今年俾佢入學, 但到目前為止都未有收到waiting list 學校既電話, 我諗都係絕望多ga la........但又好奇怪成日係bk睇到d家長話放棄邊間既學位..........但硬係我收唔到電話, 嗰種心情真係唔係好好

因為waiting list都係比咗d大d的小朋友先....

原帖由 Charlotte07 於 10-6-11 23:40 發表
我個囡囡係細b, 都想今年俾佢入學, 但到目前為止都未有收到waiting list 學校既電話, 我諗都係絕望多ga la........但又好奇怪成日係bk睇到d家長話放棄邊間既學位..........但硬係我收唔到電話, 嗰種心情真係唔係好好 ...

I release St heart also

原帖由 Charlotte07 於 10-6-11 23:40 發表
我個囡囡係細b, 都想今年俾佢入學, 但到目前為止都未有收到waiting list 學校既電話, 我諗都係絕望多ga la........但又好奇怪成日係bk睇到d家長話放棄邊間既學位..........但硬係我收唔到電話, 嗰種心情真係唔係好好 ...

等待是很磨人的, 我亦是過來人, 很明白你的心情o 我的女兒當年考幼稚園, 要等到7 月中才收到我心宜學校的電話話收她, 所以一日尚未到 該學校開學, 機會總是有的, 不要絕望o 或者你可以自己主動啲打電話去問吓

等待的確好辛苦,如果真係有幾間offer在手的,快快決擇啦.Thank you!!!!!

回覆 1# ak1473 的文章

我已放棄:
St. Margaret Mary
St. Rose of Lima
True Light (Tai Hang)
:-D

等 = 折磨/痛苦 = 無望!?

依家每次電話響都好期待係d 唔識既電話號碼(希望係d 學校打黎), 但係到目前為止都無! 連發夢都掛住, 呢d 等通知既心情, 究竟幾時先完結

信又寫過, 打電話去問永遠只係得到一句"暫時未有位"
真係心都灰埋, 今年又要再黎一次...

原帖由 呀Bow 於 10-6-14 00:22 發表

等待是很磨人的, 我亦是過來人, 很明白你的心情o 我的女兒當年考幼稚園, 要等到7 月中才收到我心宜學校的電話話收她, 所以一日尚未到 該學校開學, 機會總是有的, 不要絕望o 或者你可以自己主動啲打電話去問吓 ...

Don't be upset. KG is just a start. Wish you all the best!

I gave up SC n MS

醒目開學勳章

我都等左半年 先剛剛收到心儀學校的電話 ,
所以我都好明等待的心情...........

我已立即放棄左藍田靈糧堂的學位,
希望等緊的家長早日收到通知

原帖由 Charlotte07 於 10-6-15 00:04 發表
信又寫過, 打電話去問永遠只係得到一句"暫時未有位"
真係心都灰埋, 今年又要再黎一次...

keep住寫, 有用架.

I do give up
寶血
St Clare
嘉諾撒聖心

回覆 1# babytown8 的文章

不用太擔心, 很多家長持有多過一間學校的學位, 他們最遲要7月31日作出決定, 否則會浪費一個月的學費或留位費, 所以7月尾8月頭會有很多位放番出嚟.

我明白等待的痛苦, 但到8月仍有很多希望呀! 加油

我都等左半年先剛剛等到心儀學校收小女,所以我都好明等待的心情...........

而家會放番民生 am 同 st cat 下午班兩個位出來

同埋大家 keep住寫信,真係有用架

還未收到消息的媽媽請妳們不要放棄,為了下一代妳們要盡力爭取,結果雖然不能由我們控制,但如果盡了力亦可說是無悔,希望你們的小寶寶都能入到心儀的幼稚園.

我有兩個仔仔, 大仔同細仔上年九月起不停去interview, 大仔in小學, 細仔in幼稚園, 唉!我咪仲辛苦, 大既考左7間直資同私校, 細仔考左5間幼稚園, result!真係really disappointed!!!!!大仔只考到一間私校,可能大仔係超細仔12月出世,  好彩大抽獎抽到好學校, 細仔就只有兩間後備, 無一間有位, 只好用另一個方法, 是旦比佢讀間有學卷又唔洗交學費既學校,今年9月讀k1, 之後今年9月再考心儀幼稚園, 出年2011年9月早上返一間讀k1, 下午讀番唔洗比學費果間升k2, 我大仔讀sc都無學卷, 當番playgroup都抵! 一日返兩間學校既小朋友我都見唔少, 好過在屋企對住個工人, 不過要做多d功夫, 先要搵間學卷可以cover到既學校同埋要近屋企, 再睇清返學同放學既時間可以接得住又夠時間食飯, 到佢讀完間平既幼稚園, 唔去參加小一派位, 心儀學校果間讀k3時, 出去學小一grammer, 中文作文, 到時小朋友上左小1就輕鬆好多, 而且考心儀小學都會機會大d, 只係小孩讀多左1年幼稚園, 又可以取得3年學卷福利, 不過我都係早幾日先至搵到一間幼稚園在屋企對面, 好少人返學, 仲要學卷完全COVER, 唔洗交, 只係比錢買書包同校服, 真係開心!

近日我有兩位朋友都收到waiting call,希望大家有機會啦!收到好消息後記住上報喜呀!

‹ 上一主題|下一主題