用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網女仔地會點排位
go

31網女仔地會點排位 [複製鏈接]

我也是 net 31 (今年).
你個囡有沒有 sister / brother ?
你個囡谷唔谷得 ?
你/你個囡有冇抽獎命 ?

我是 smc 第一, 舊油天第二, methodist 第三. 不過. 我個囡太有抽獎命了... 佢派了..........第四. 我地冇去註冊.

其實, 如果你個囡可以谷, 佢又有私校 back up. 而你又唔介意佢最終入私校. 你大可以進取 d 選 st.mary. 不過, 你要預左冇行... 因為位少 又要講運.

而2間油天都是 hot. 基本上, 你放第一志願都有 d 機, 因為佢收成 15x 學生. 否則, 你放第二已可以說是沒希望了. 通常 a part 及 b part 第一志願都派哂位了.

net 31 沒有太多學校適合我個囡. 我當天填表時, 填了第一 smc. 已知派不到 便會派去其它尾尾的學校了.

這點, 你要有心理準備. 不要太失望.

希望你囡囡好運, 可能派到心儀學校啦.

是呀....因為我份工都幾油....所以好多時可以偷偷地上 web.

又因為個囡今年小一, 又係第一個小朋友. 所以咪上多d 來看看有什麼消息囉.

我都成日見到你..

我決定唔去註冊時是打去教育局問過的.

首先, 你個小朋友一定要有學位 (不理是直資, 私校, 津校....). 你不去派了 o個間學校註冊 = 你已決定放棄 o個 間學校但不等如你放棄了小一入學資格.

當你叩門成功, 你拿手上的註冊證去註冊便可以了.

不過, 你個小朋友如果冇私校 back up, 你無論派了什麼學校, 都一定要去註冊以保留學位.

原帖由 purplechung 於 10-6-17 15:37 發表
Hi MaggieHei,

好多Topic都見到妳, 我同妳幫小朋友揀叩門既學校都差唔多. 妳話無去第四志願果間學校註冊? 我開頭都諗住唔去註冊, 不過d朋友話一定要去架, 如果唔係張註冊証會作廢, 就算考到津校都用唔到喎!

...

又唔係

我小朋友個同學仔都抽到

原帖由 bobo620 於 10-6-18 08:36 發表
甘真係好睇抽獎運, 睇你中唔中, 難過六合彩, 入到st. mary 機會係好小

完全認同.

每間學校都是作育英才, 培養小朋友才能.

而且, 上到小一是一個新階段, 跟幼稚園完全不同.

身邊都有d 朋友在小一前是好 smart. 不過上小一后便大大不同....... 都 smart, 不過在應付功課方面有點吃力.

原帖由 小鄧 於 10-6-18 10:36 發表
今次抽獎已告一段落, 我的感覺是, 越係有期待要抽到第一志願的, 越係抽唔到, 越係冇咩所謂,平常心的, 就俾佢地抽中, 天意弄人。而這個遊戲, 足足玩左我地差不多一年, 簡直係茶餘飯後的話題, 有時亦會令你茶飯不思,越 ...
‹ 上一主題|下一主題