用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2010年9月德信仔請入
go

2010年9月德信仔請入 [複製鏈接]

德信用Longman primary express , 是最深的series, pr1 and pr 2 無要邀費的課外活動, 但逢星期三有一些免費的集體活動, 今年仔仔有宗教故事, 武術, 棋藝 ...等, 在最尾的課節上

我忍吾住留言, 怕心水清的媽咪知道我是誰
不過算啦, 都是吹下水, 死性難改

Hi Janis and TelleTelleMon

你們好, 小女讀小六, 今年要升呢去中學, 吾知掂吾掂, 小兒如順利升小二。

Marians

原帖由 Janis 於 10-6-24 10:58 發表
TelleTelleMon & Marians,
我諗我們的女兒都是讀同一間小學。

hi Janis

我個仔都是德幼上, 不過課程接吾到, 你要預初初有些吃力, 全因德幼實太輕鬆了

Marians

原帖由 Janis 於 10-6-24 10:55 發表
我囝囝都會係今年升小一。

Marians,
我囝囝係德幼上德小的,但我冇另外俾佢學phonics,而德幼套phonics又好似好一般,老師只係叫小朋友在網上學,做功課時好多時都係要我再教。唔知上德小前,我應否要加強佢英文的訓練呢?因為Lo ...

Janis

我仍然覺得應該讓小朋友享受埋最後的幼稚園暑假

Marians

原帖由 Janis 於 10-6-25 09:31 發表
我都覺得德幼太輕鬆。不過,最初都係喜歡佢輕鬆學習。
但K3下學期好似突然加速,中英文的文字遊戲啲字都好深,突然的轉變令小朋友都好難適應。
見到你的回覆,我諗都要在暑假同佢準備多啲。

...

ualacinom

多謝讚賞, 小女都是幸運成份居多。她說大概有40位同學沒有派回中學, 當中包括另有高就的。小學從來沒有獎學金安排,是可能聽聞的訊息有誤會。

Marians

原帖由 ualacinom 於 10-7-30 14:29 發表

Hi Janis, Telle Telle Mon and Marians,
又咁啱大家的囡囡和囝囝都在同一所學校。我的大囡今年升小四,第二囡升小三,細囝由德幼上德小。
請大家多多關照。
Marians, 你的囡囡很利害呢﹗因我知今年升上中學的有很多不能 ...

karen55407

我選德信有以下的原因:

1.  兩間學校近, 方便接送和照應, 一些特別日子例如見家長取成績表, 開家長會... 等, 就算撞正日子, 時間上都吾駛趕得太辛苦

2. 德信在31綱不是大部份家長的首選, 比較容易入圍

3.  油尖旺的中學綱對男仔有着數

其實也有家長會把弟弟博入DBS or La Salle, 睇你喜歡

希望幫到你

Marians

原帖由 karen55407 於 10-8-1 19:53 發表
我都係要為囝囝煩揾小學,你哋揀德信,係咪因為近家姐呀?我見15分可能有機會,都想博一博。可唔可以俾啲意見?咁啱我囡囡都係你哋囡囡學妹。
‹ 上一主題|下一主題