用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2010年9月德信仔請入
go

2010年9月德信仔請入 [複製鏈接]

我囝囝都會係今年升小一。

Marians,
我囝囝係德幼上德小的,但我冇另外俾佢學phonics,而德幼套phonics又好似好一般,老師只係叫小朋友在網上學,做功課時好多時都係要我再教。唔知上德小前,我應否要加強佢英文的訓練呢?因為Longman Express套書都幾深。

TelleTelleMom & Marians,
我諗我們的女兒都是讀同一間小學。

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-22 22:03 發表
Thanks Marians.  I think I saw you in other school's forum. :)

我囡囡都係小三。

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-24 13:52 發表
My girl is in P3.

我都覺得德幼太輕鬆。不過,最初都係喜歡佢輕鬆學習。
但K3下學期好似突然加速,中英文的文字遊戲啲字都好深,突然的轉變令小朋友都好難適應。
見到你的回覆,我諗都要在暑假同佢準備多啲。

原帖由 Marians 於 10-6-24 17:04 發表
hi Janis

我個仔都是德幼上, 不過課程接吾到, 你要預初初有些吃力, 全因德幼實太輕鬆了

Marians

我囝囝識嘅字都唔多,我只係同佢溫番教咗嗰兩課書啲詞語。不過佢巳經覺得好辛苦,遲啲要測驗考試都唔知點算。
我都覺得德小課程俾想像中深,同埋要求都高,睇怕大家都要努力。
原帖由 royce 於 10-9-25 22:12 發表
各位媽咪:請問中文閱讀評估怎樣温?仔仔識中文字唔多,之前無時間教他。我覺得間學校程度都比較深。真係好擔心!
‹ 上一主題|下一主題