用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 St. Mary's P1 分班試
go

St. Mary's P1 分班試 [複製鏈接]

請問 St. Mary's 分班試考什麼?? 往年 P1 家長可否提供資料。
   3    0    0    0

About St Mary's

原帖由 cwl004 於 10-6-10 19:27 發表
請不用溫習, 只是分班!
學生就評估, 好簡單, 答下問題,
家長開家長會,
最後會選十位同學去中文加一班,
小一時, 九月開始,
有一個有經驗的中文老師教這十位同學的.
希望, 她們會進步d! ...

Hi cw1004,
請問一些 St. Mary 問題
1/St. Mary 是中文小學, 英文程度可以嗎?有些擔心是否可以銜接中學課程。
2/功課很多嗎? 一年有多少測驗?考试考全部科目或是只考中英数呢?
3/ 聽說 St Mary 的校風很嚴肅, 學生不可在校內大笑大叫, 学生欠活潑主動。
4/ 個人希望女兒能有均衡發展, 學校是否鼓勵課外活動?

我對st mary 所知不多, 亦沒有偏見, 只想選擇適合女兒的小學, 懇請您幫忙解答我的疑問。

lammimi

原帖由 karen55407 於 10-6-30 08:58 發表
估唔到啲小朋友真係會咁參疵,都有成四份一小朋友唔合格,考分班試當日都好有壓力。

karen55407
你怎知道有 1/4 小朋友不及格呢?

原帖由 karen55407 於 10-6-30 18:33 發表
我識幾個有份留低的家長都係因為份卷唔合格,20分中要12分先合格

....我以為他們是文件沒有帶齊, 通知他們要後補。
看來St. Mary's 對學生的學術要求是很高的。
‹ 上一主題|下一主題