用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 心情好down
go

心情好down [複製鏈接]

唉...囡囡發展遲緩6個月,依家讀緊小一,明天最後一日考試都驚佢滿缸紅. 學校又無調適畀佢,話驚小朋友甘細就有依賴性. 其實我都唔知點解囡囡會有發展遲緩,係先天性還是後天形成?要點樣幫佢好呢?一句到尾都係我依個做媽媽既錯
   0    0    0    0

原帖由 ALAL 於 10-6-11 19:50 發表
有無想過留班?如果有有效的方法教導,遲少
少的小朋友是可以追到的.如果有學習上的問題可以PM我,我是過來人.

其實我已經遲左一年先畀佢讀小一(讀多咗一年K1),我今日已經同學校社工傾過,升小二等教育局幫囡囡做評估,到時睇下點幫佢(可能會有調適). 我覺得佢似有學障多d.

原帖由 nokia6300 於 10-6-12 15:57 發表
hi candy_kiki,

唔好意思,想問一下你囡囡遲緩左只系6個月,情況係點的?因我仔仔都系遲緩,不過佢而家只系2歲多,我時時擔心佢係咪可以一直追返同齡,又唔知佢大個仔時候會系點?

不過你都唔好唔開心,小朋友可以進步好快 ...

囡囡理解能力較差, 要圖像法先容易明.
例如半年前測驗唔識既中文字,依家突然間又識讀.
但依家香港既教育制度係唔容許妳唔同步,妳成績唔合格就要留班,再跟唔上就要轉去第二間學校.

原帖由 nokia6300 於 10-6-13 00:29 發表
原來是這樣....咁我又多口問下,你囡囡細個時發展有冇明顯問題呢?

我姨生女而家中一,我之前未做媽媽都一直幫佢睇功課,佢d理解又系好差wor,不過個時咩都唔知所以只認為佢不是讀書的人才,但大大下又冇咩,咁當然唔系叻 ...

發音唔正, 手仔無甘靈活&識既野無同年紀小朋友甘多.
妳小朋友依家2歲幾仲有得追,3歲前既早期教育係好重要,試下多d帶佢去圖書館妳讀書畀佢聽.

原帖由 ALAL 於 10-6-16 18:55 發表
你好省目,K1就留班.

遲援的小朋友會有讀寫障外的表徵,但不像真正讀寫的小朋友,只要有適當的教導,是會有進步的.

學校的課程深嗎?學校是否適合?

...

我覺得課程唔深,只係囡囡唔明白d字點用&唔理解.
‹ 上一主題|下一主題