用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網的排位
go

91校網的排位 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:20 發表
这只是我自己的看法,绝对欢迎其他家长指教:
一呂>培基>沙呂>胡上>朱小>梁小=主风=萧小
一呂,培基,沙呂,胡上,朱小 - 一定要第一志愿才有机会。

培基放第一都難入,放第二最多叩門好睇少少
沙呂放第三同培基一樣, 基本係入唔到既.
胡上放第四都係同上一樣
朱小放第五簡直係浪費個位置,朱小第一都未必入到,
如果你填表唔係111, 叩門表都無, 即係叩門機會都無,
如果係咁不如放最後.
主風 & 蕭小放咁後, 好大機會入唔到

以你咁排, 除非好彩派第一志願, 如果唔係就會好似有d家長咁 咁問點解會派咗1x志願??

所以係第三, 四志願已經要填一間入到既機會非常大既學校, 咁就穩陣d.

建議你多d親身去了解各間學校, 再鎖定目標啦!

醒目開學勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-6-11 10:42 發表

我覺得你可能搞錯左 DD 嘅答案,而家佢係講緊沙田小學嘅排名,唔係講份表點填。
填表要講策略;如果放晒啲 TOP 嘅小學係前面,根本等於自殺,e個道理我相信個個都知。 ...

sorry, 原來係我誤會咗, 唔好意思
不過依我所知, 仍然有好多人自殺式咁填表.

醒目開學勳章

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:37 發表
不是在大抽奖时把朱小排第五,而是在第一选择中,是五选一,然后在梁小=萧小=主风中,选第二,三。
但论学校排名的话,我就觉得朱小是第五。

唔好意思, 誤會咗添,
如果咁就正路好多
‹ 上一主題|下一主題