用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網的排位
go

91校網的排位 [複製鏈接]

回覆 1# A8888 的文章

这只是我自己的看法,绝对欢迎其他家长指教:
一呂>培基>沙呂>胡上>朱小>梁小=主风=萧小
一呂,培基,沙呂,胡上,朱小 - 一定要第一志愿才有机会。

不是在大抽奖时把朱小排第五,而是在第一选择中,是五选一,然后在梁小=萧小=主风中,选第二,三。
但论学校排名的话,我就觉得朱小是第五。

原帖由 AndyMah 於 10-6-11 10:33 發表

培基放第一都難入,放第二最多叩門好睇少少
沙呂放第三同培基一樣, 基本係入唔到既.
胡上放第四都係同上一樣
朱小放第五簡直係浪費個位置,朱小第一都未必入到,
如果你填表唔係111, 叩門表都無, 即係叩門機會都無,
...

的确是这样,我身边都有不小家长是这样,不同的是有人好彩,中第一志愿,就怎样自杀式填表都无所谓,但不好彩那批,就跌落十几志愿,现在忙着叩门。

原帖由 AndyMah 於 10-6-11 10:51 發表

sorry, 原來係我誤會咗, 唔好意思
不過依我所知, 仍然有好多人自殺式咁填表.

凡事都是谦虚一点比较好,什么傲视,骄人... 喇沙,玛利诺等等在那里?

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-18 18:06 發表

如果以全面教育嚟睇,我就有唔同嘅排名:
沙呂嘅設備傲視全沙田甚至全港,又係體育名校,呢兩年嘅派位成績亦非常驕人,所以我嘅排名會係:

沙呂〉一呂〉培基〉胡上〉朱小 ...

我还以为我已经写得很理性...hehe...

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 08:50 發表

係e度我認為你係比較理性ge其中一個;我覺得你應該學懂"容忍"。。。。。
係BK見到ed咪當睇唔到囉。可能佢有小朋友係e間讀,自我膨脹吓都得卦?

说赞美说话当然没问题,问题是如何赞而已。如果你可以向这间学校证明你是这样维护它,可能对你的入学会有帮助。

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-20 19:25 發表

呵呵,原來我嘅文字引起千層浪,sorry 囉 !
我都好想即刻變成沙呂小嘅家長,但係重要等多一年我個仔先至讀小一。
今年初我參觀過沙呂小個嘉年華會之後,就非常之鐘意呢間學校嘅全面教育方式同埋啲設備,尤其是個恒溫泳池同個 ...
‹ 上一主題|下一主題