用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網的排位
go

91校網的排位 [複製鏈接]

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:20 發表
这只是我自己的看法,绝对欢迎其他家长指教:
一呂>培基>沙呂>胡上>朱小>梁小=主风=萧小
一呂,培基,沙呂,胡上,朱小 - 一定要第一志愿才有机会。

如果以全面教育嚟睇,我就有唔同嘅排名:
沙呂嘅設備傲視全沙田,又係體育名校,呢兩年嘅派位成績亦非常驕人,所以我嘅排名會係

沙呂〉一呂〉培基〉胡上〉朱小

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 08:50 發表

係e度我認為你係比較理性ge其中一個;我覺得你應該學懂"容忍"。。。。。
係BK見到ed咪當睇唔到囉。可能佢有小朋友係e間讀,自我膨脹吓都得卦?

呵呵,原來我嘅文字引起千層浪,sorry
我都好想即刻變成沙呂小嘅家長,但係重要等多一年我個仔先至讀小一。
今年初我參觀過沙呂小個嘉年華會之後,就非常之鐘意呢間學校嘅全面教育方式同埋啲設備,尤其是個恒溫泳池同個太空館,加上朋友個女係度讀得幾好,所以決定明年以呢間做首選。
我睇見個個家長都剩係要成績唔理其他發展,所以先至發嗡風,贊佢,估唔到竟然會引起咁多人唔開心,話我自我膨脹,連沙呂小嘅家長同校長都鬧埋…
幾句話就俾人捉住嚟無限上綱上線,唉!對唔住啦各位沙呂小嘅家長。

原帖由 external 於 10-7-20 18:24 發表

根據佢所出的post, 佢應該係沙呂小的校長, 用心良苦, 有心人

唔好自作聰明,有麝自然香,鄧校長駛唔駛走嚟呢度賣廣告呀!

原帖由 mingb 於 10-7-21 04:32 發表

全面教育,有硬件,軟件都好重要....

你點知呢兩年嘅派位成績亦非常驕人?因為佢都冇公佈~

沙呂個網頁除左冇更新派位成績外,獲獎既資料已是07-08的了... ...

以沙呂小交出嚟嘅成績睇,相信佢嘅軟件亦唔會差得去邊。
沙呂小的派位成績有向全體家長派信公佈,亦有全本的今年校外獲獎成績派發,呢啲都係我朋友攞俾我睇到嘅,係外面唔知啫,呢啲可能係佢地嘅作風,所以外面唔知唔代表我講嘅係假野。

原帖由 yhk329 於 10-7-21 15:16 發表

又係喎!!! 沙呂一定收硬他這個忠心粉絲
只去過開放日就咁擁護
如果入埋去讀咪.......嘻嘻

不過所有學校的開放日都一定比最好一面人地看的
而且我地做家長的真係要放開眼光及胸懷
不要拘泥於學校名氣/成績
有時比間 ...

沙呂小好似冇搞開放日,嘉年華會只係對內開放,我係跟朋友衫尾入去參觀嘅,所以我唔覺得只係睇到佢最好的一面。
因為我個仔非常跳皮,但係都幾聰明,所以我覺得呢間就最適合,如果剩係谷成績嘅,相信我個仔一定唔掂。
如果咁樣贊吓就有把握入到去,相信大把人會跟住學,但係應該冇乜作用,雖然沙呂小係我嘅首選,第二位嘅我會選朱正賢,因為教育方式比較接近。

原帖由 DD仔 於 10-7-19 16:18 發表
凡事都是谦虚一点比较好,什么傲视,骄人... 喇沙,玛利诺等等在那里?

呵呵,鬧得好啱!
其實我只係覺得一間津小竟然有個私家太空館,令我非常驚奇,所以贊得過龍咗,sorry !

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-21 11:33 發表
還是一個老問題:一呂小和沙呂小好。老實說,如計小六學生入英中(包括不三不四的直資)的百份率,一呂小當然較沙呂小好,今年的分別是80%:70% 。但面比較學校設備程配套,則我認為STW則較佳。另外,一間走精英制,一間走反精英制。因 ...

其實我一直都冇攞一呂嚟比較,我只係發表個人對沙呂嘅觀感,就俾一大堆圍攻,如果踩一呂,死得重轟烈。
但係比較兩間派去外面嘅一線名校數字同級數,又唔係80與 70咁簡單了。

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-21 18:57 發表
- 每兩年重新分班,把成績較好的打散至每班都有
- 就算是六年級,也不分 名次;成績表只列等級,冇分數
- 就算是呈分試第一名,也會沒有獎項,仍要看整體表現
所以,沙呂小是沒有精英班的
...

補充一下,問過在沙呂小讀嘅朋友,佢話沙呂小由P1—P4係每年分一次班嘅,然後P5—P6才不分班,放學後就有補底班和拔尖班。

原帖由 SandyCPS 於 10-8-11 10:34 發表
沙呂小多人揀,但係又好多人批評,
咁沙呂小究竟差响邊呢?

沙呂小可以話係沙田區中最進取的小學,校長魄力驚人,不斷在國內外取經,不斷改進教學方式,又不斷在校內增添好多設備,擁有全港第一個小學恒溫泳池、太空館、觀光電梯和中國文化園

由於校長的政策經常很前衛,所以欣賞嘅人好多,但係反對嘅人亦不少,包括以前嘅部份老師,非常極端化。

但是我認識唔少嘅家長都係因為校長先至揀沙呂小,我也曾和鄧校長談過話,亦非常同意她的辦學理念,不是祗看傳統的學業成績,而是看小孩子的全面成長,沙呂小多年來在各方面得到的無數獎項,已經證明咗鄧校長的理念係啱嘅。

一家建校才十年嘅學校,已經能成為全沙田區最Top嘅小學之一,確實絕不簡單。

原帖由 jennyjenny 於 10-8-14 16:15 發表
朗尼仔仔,

沙呂小係搬去新校舍十年,但佢以前係第一城呂明才下午校,由開校到現在都係鄧博士做校長,唔可以話十年做到好成績,佢地係經過左廿多年的努力走到而家.

不過咁,你都未入呢間學校就咁誇張地唱好沙呂,其實未親 ...

我是個准小一家長,所以最近一年來都在心儀的沙田小學中找尋有關資料,曾不斷走訪各學校和家長,甚至老師和校長,也搜集了不少有關資料,當然少不了在這裡收集各位家長的心得。

在這個過程中我發現一個很奇怪的現象,一呂、沙呂和培基應該是91網中最TOP的三家小學,但是幾乎只見對一呂和培基的評價,而對沙呂的好評極少,所以我因此特別對它加以關注。

我在網上、報章和是沙呂小家長的朋友中得到很多的資料,並在今年初進入了學校,與鄧校長談了一番話,加深了對這家學校的瞭解,所以希望在這裡為他們作出一些正確的評價,但是我並因此而踩其他學校,唔通咁都有罪?

點解學校的網頁唔公開某些資料,相信有其特別原因,但是我得到的資料是學校對家長公開的,絕對沒有作假。

如果你知道由下午校搬到現址發生了甚麼事,你就不會認為前面十年對沙呂小有多少幫助了,連校刊裡對十年前都一字不提。

在這裡,大家都可以公平發表意見,如果你不同意我的意見,你可以自行表述,插完人又叫人“不喜勿插”,你都幾識揾著數,所以我對你亦都極度反感!  

‹ 上一主題|下一主題