用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網的排位
樓主: A8888
go

91校網的排位 [複製鏈接]

原帖由 AndyMah 於 10-6-11 10:33 發表

培基放第一都難入,放第二最多叩門好睇少少
沙呂放第三同培基一樣, 基本係入唔到既.
胡上放第四都係同上一樣
朱小放第五簡直係浪費個位置,朱小第一都未必入到,
如果你填表唔係111, 叩門表都無, 即係叩門機會都無,
...

我覺得你可能搞錯左 DD 嘅答案,而家佢係講緊沙田小學嘅排名,唔係講份表點填。
填表要講策略;如果放晒啲 TOP 嘅小學係前面,根本等於自殺,e個道理我相信個個都知。

原帖由 DD仔 於 10-6-11 11:07 發表
的确是这样,我身边都有不小家长是这样,不同的是有人好彩,中第一志愿,就怎样自杀式填表都无所谓,但不好彩那批,就跌落十几志愿,现在忙着叩门。

...

小學填錯表都可以叩門補番,升中填錯表就真係大件事;講到底小一位都多D。

原帖由 DD仔 於 10-7-19 16:18 發表
凡事都是谦虚一点比较好,什么傲视,骄人... 喇沙,玛利诺等等在那里?

係e度我認為你係比較理性ge其中一個;我覺得你應該學懂"容忍"。。。。。
係BK見到ed咪當睇唔到囉。可能佢有小朋友係e間讀,自我膨脹吓都得卦?

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 09:11 發表

但沙呂小家長既口氣又真係太大嘛.

可能人地真係好辛苦,過關斬將先入到,咁咪有成功感,覺得好滿足囉,正常。
好似我有個朋友係九龍幾經人事,入左拔萃,咪一樣覺得我地沙田間間小學都係次等小學?!

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-20 19:25 發表

呵呵,原來我嘅文字引起千層浪,sorry 囉 !
我都好想即刻變成沙呂小嘅家長,但係重要等多一年我個仔先至讀小一。
今年初我參觀過沙呂小個嘉年華會之後,就非常之鐘意呢間學校嘅全面教育方式同埋啲設備,尤其是個恒溫泳池同個 ...

睇黎你都未知自已個問題係邊。。。。。。

原帖由 jennyjenny 於 10-8-14 16:15 發表
朗尼仔仔,

沙呂小係搬去新校舍十年,但佢以前係第一城呂明才下午校,由開校到現在都係鄧博士做校長,唔可以話十年做到好成績,佢地係經過左廿多年的努力走到而家.

不過咁,你都未入呢間學校就咁誇張地唱好沙呂,其實未親 ...

支持你嘅睇法!
不過,我諗都係算把啦;人地覺得間小學係完美小學,咁咪由得佢自得其樂囉;無論你點講,就算你講ge嘢係咪事實、有冇道理,都改變唔到佢個世界。
我並冇話沙呂小唔好,事實上我大女中學同班幾個同學都沙呂小出黎,無可否認佢地成績、活動都標青;佢地課程都較其它小學教深好多,但並冇咁誇張;而且亦唔需要咁刻意唱好,除非有其它原因。
‹ 上一主題|下一主題