用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位滿意嗎 ?
go

小一派位滿意嗎 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 14:21 發表

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就............... ...

咁你有冇去叩門或之前考學校? 你小朋友咁叻, 應該唔擔心冇心儀學校收o既, 放心啦!

醒目開學勳章

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 16:06 發表

沒有.

有叩門, 但不知幾時才成功.  因很多學校都要選擇第一,二志願, 才可以優先Interview.
我第一志願是協恩, 但它原來沒有叩門, 如有得再選, 我一定不選擇. ...

其實有唔少學校你冇揀佢, 佢都俾你叩門, 另外有d私校/直資(e.g. 民生, 陳守仁) 派位後都可以再報名, 你唔試o下? 總之係唔係都報o左先啦! 可能你未必對呢d學校睇得上眼, 但總好過去一間你覺得小朋友會學壞o既學校.

醒目開學勳章

原帖由 分享 於 10-6-12 18:39 發表
除非派一二志願 , 三四后大部份家長會覺  失望 , 我 都 係. 一二志願重點學校太多人申請.大家應該留有一手直資.

"留有一手直資"就冇得參加派位O個喎~~~ 何來一二三四志願???
‹ 上一主題|下一主題