用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月6日升中派位公佈結果,打算放幾多日假呢? ...
go

7月6日升中派位公佈結果,打算放幾多日假呢? [複製鏈接]

原帖由 ##21# 於 10-6-12 23:08 發表

但聽過有人派去19、20志願

我估同選校策略有關,頭十幾間都揀最HOT的中學,最HOT的中學如果第一志願派唔到,第二志願都好危,如果第三或更後的志願都是熱門中學,無辦法唔派到19、20志願。

原帖由 CrabPincers 於 10-6-15 18:58 發表

yes, 我真係吾敢搏學位得單位數字的學校
我已經連跨區的band 3都填埋架啦, 都吾夠10間

我個女在油尖旺區,本區+他區的英中學位,應該足夠應付本區所有band 1生,我覺得很多本區家長未必會把他區英中(只得幾個位嗰種)放在乙部首位,所以我大膽地填了港島區一間名校(只得3個位)為第一志願,這叫做兵行險著,希望無計錯數啦。

原帖由 CrabPincers 於 10-6-15 07:46 發表

AGREE

我個女係BAND 1 頭至中左右啦
我第三志願已經幫佢揀BAND 2中至尾的中學
我諗, 真係吾係太多家長會甘做LAW ...

請問你個女是哪區,如果她是band 1 頭,第三志願就揀band 2 中至尾,有d可惜,希望她一擊即中。

原帖由 carollam310 於 10-6-16 10:45 發表

我同你諗法一樣呀...果D他區中學得2..3..4..個位..
唔係人人夠膽放0係乙一架...
人地唔夠膽....我夠膽..我咪中囉....

英雄所見略同,不過我最希望我個女派到甲一間女校,因為這間女校我更喜歡,希望我們7月6日放榜後,我們都可以同個女去吃喝玩樂,唔洗愁住去叩門就好啦。
‹ 上一主題|下一主題