用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我50歲才知道自己是自閉的
樓主: pattsui11@yahoo
go

我50歲才知道自己是自閉的 [複製鏈接]

保重身體!
這樣說你兒子是不是語言上已有進步了?
相信及早治療對小朋友的幫助會比較理想.

原帖由 babygod 於 10-8-5 23:59 發表
吾好意思,這2天病了.
我的兒子情況一般啦!現在的情況是語言遲緩,鸚鵡學舌、經常複語句的片段,和十分活躍...
這半年來的密集訓練也有顯著進步,不過當然還有多要跟進!!!! ...

都可以話有D進步,不過追番好多,
他的尊注力也很差
甘你小朋友幾大呀???

我個仔2歲3個月,出年才給他返K1,今年玩多一年,我自己湊,覺得返唔返N班都無所謂,我D朋友覺得我會辛苦,因我個仔非常活躍,要好多精力同佢一齊,而家仲要越大越唔肯瞓晏覺,但唔返工都係為左佢,咁果D時間咪比佢囉!唔返工又放佢係學校我就覺得好奇怪.等返幼稚園先啦!我都擔心個仔第日返學會比老師投訴嫁!

原帖由 babygod 於 10-8-6 19:43 發表
都可以話有D進步,不過追番好多,
他的尊注力也很差
甘你小朋友幾大呀???

你個仔好細個呀!!!

不過我年紀已經很大啦!所以等到我個仔大,我都已經老了.

原帖由 babygod 於 10-8-8 00:39 發表
你個仔好細個呀!!!

你地好,
睇完你地既MSG, 令我不斷流淚, 不論你們的媽媽OR作為媽媽既你地OR你地, 真係好勇敢, 可以勇敢地面對, 而我這個縮頭自私既媽媽真係唔識面對...好心痛, 又唔想俾人標籤, 唔敢同家人講..

我好努力為我既女兒訓練講野, 健康院,學校,語言中心, 都話佢有自閉傾向既特徵--<就是不大懂回答, 冇乜主動性講野, 鸚鵡式講野, 英文叻>,
我真係唔係好相信, 開朗性格既我, 點解個女會有自閉傾向特徵.

我個女岩岩3, 我個女之前係學校人地撩佢玩,佢先肯同人玩, 呢排係公園就主動左肯同人玩, 拖住手行. 見到0的佢識既野就會指住同我講

好鍾意BB, 不過見到我同細路(9個月)玩耐, 佢就會推開細路, 細路玩佢0的玩具佢又會搶番哂, 我同佢講要分享玩具, 俾玩具俾細路玩,佢都俾, 不過俾0的佢唔玩既玩具, 佢當時唔玩但平時玩既玩具就唔肯俾. 有時會知錯呵返同鍚番細路.

之前好少同人眼神接觸, 要捉住佢先望, 到學期老師先話佢好番,主動望人,同主動同人玩, 我見佢同人既相處, 一時時既眼神接觸,同你玩OR打招呼OR講野俾你知(對答緊)
就會望, 做錯事同人地問佢野就通常唔望(要叫先望), 有時會身邊街外既人(屋企搭LIFT, 保安員OR食飯有時會坐左0的唔識既人打招呼, 同我家人OR朋友會HUG HUG..(我叫佢HUG)AND SAY BYEBYE.

之前佢拎唔到既物件,會指同喊, 而家就指住同講THIS ONE THIS ONE, , 講英文既信心大過中文, 因為我以前用英文同佢玩, 日常溝通用中文, 而家佢同我會講中文, 唔識中文個0的會講英文, DADDY講野, 之前就英文, 呢排時中時英, 同工人就講英文, 佢之前同朋友仔(我娚生女AND朋友個仔講我知)呀女同佢地講英文, 而上幾個星期娚生女又同我講點解表妹講多左中文”, 工人話我知,前幾日去公園有個姐姐(4,5歲度)問工人, 呀女點解講英文. 我都唔知可以點教佢, 而家我已經同佢全中文, 不過買左套英文教材俾佢, 就要用英文.

但真係唔係好識回答, 有時可以即刻答, 有時要問幾次先答, 有時仲有跟番你條問題講一次, 佢答我英文時, 我都會講完英文再講中文, 真係問到好灰

係我太過份既緊張同執著攪到咁??我真係唔知, 知道家長覺得對佢好既時候, 小朋友覺得未必好, 但我可以做0的乜野? 我可以放鬆嗎? 我可以傾訴嗎? 我可以哭嗎?

小朋友既笑容永遠都係最靚, 諗起佢地笑, 真係好開心~~

很感受到妳心情的沉重!見到妳很想愛妳的女兒和很想幫到她.
但妳女兒有自閉傾向,是否已安排做評估?

原帖由 mybabynbaby 於 10-8-8 07:57 發表
你地好,
睇完你地既MSG, 令我不斷流淚, 不論你們的媽媽OR作為媽媽既你地OR你地, 真係好勇敢, 可以勇敢地面對, 而我這個縮頭自私既媽媽真係唔識面對...好心痛, 又唔想俾人標籤, 唔敢同家人講..

我好努力為我既女兒 ...

請放開吧!我們要學的一定是放開,因為我也在學習中,看來你女兒的情況十分好,對於她的年層來說,不是想像中差,看得到你的訓練很有效。努力!!

有呀, 原本健康院醫生話佢冇問題, 佢只係唔肯講野, 其他野OK, 佢問我想等多半年再觀察好唔好, 我話我想佢去做評估, 佢先俾我, 見左護士, 我朋友幫我睇左少少,佢話護士寫佢懷疑個案, 要再見兒科醫生...
呀女呢排又有時同佢講野叫佢望住你好似唔多肯..但佢又好肯主動打招呼....
我見親佢唔肯望人我就好緊張....

其實你所說你女兒的情況,很多比較小的小孩子也會如此,小孩子唔多主動望人都唔係一定有問題,多數小孩都要教才懂望人,
既然都約了見醫生,見了醫生再作打算.
你可以繼續去教你個女,個個小孩都要好比心機教才會好,不論是否有特殊情況.我個仔都教到我嘔晒血.個個都話我湊個仔湊到瘦咗.

原帖由 mybabynbaby 於 10-8-9 09:25 發表
有呀, 原本健康院醫生話佢冇問題, 佢只係唔肯講野, 其他野OK, 佢問我想等多半年再觀察好唔好, 我話我想佢去做評估, 佢先俾我, 見左護士, 我朋友幫我睇左少少,佢話護士寫佢懷疑個案, 要再見兒科醫生...
呀女呢排又有 ...

每日見到女兒不同,時好時壞, 我都唔知作為媽媽既我除左玩同傾多0的計外, 再唔知可以做0的咩
好似岩岩咁, 去完廁所, 我問佢痾左未, 平時佢會答"痾左" 佢就會講"抹抹" 跟住就自己抹, 頭先就答我"痾左未", 我話"唔係, 痾左定未痾" 佢都係照跟, 但事實佢已痾左, 我唔明點解同一個問題, 佢都有時答到,有時答唔到.

我可以點樣放開??真係唔得, 見到佢, 我就好自然好緊張, 可以點.

我同左俾我一個好朋友知, 一講到呀女, 我0的眼淚真係收唔到...
我真係好辛苦~~我覺得自己好冇用, 我做唔到, 我咩都做唔到...

mybabynbaby

放鬆D,教小朋友吾係一朝一直的事,如果係我個仔,你人都瘋。
所以要放鬆。。。。。

回復 2# mybabynbaby 的帖子

我個仔無自閉傾向,但間中都會咁嫁,當佢想逃避問題的時候.小孩子個個都有些難教一點的地方.真係唔好想太多呀!你自己太大壓力對你自己都唔好!

謝謝你們的安慰, 我個女原來尋晚發脾氣, 去完廁所,要我地開燈, 因為佢要玩, DADDY極唔鍾意, 因為已經好夜(11:00), 罵完佢, 又抱起佢,放佢入廁所, 呀女真係驚到喊到冇哂聲, 過左一陣, 我就同佢講, 個個都要訓覺啦,吟左一輪,  抱住佢, 佢都知驚即刻唔喊, 過左一陣就訓左

真係唔係好識處理, DADDY罵人真係好惡, 我都驚左佢, 何況呀女得3歲, DADDY愈見佢唔訓就愈火, 成晚都好惡, 我叫佢離場冷靜, 佢都唔肯走開, 之後呀女自己入房就完了.

聽日見醫生啦, 希望一切順利, 呢個時候真係要好好祈禱!!!
你地好叻, 謝謝你地, 我唔開心既事, 可以係度分享嗎??

祝你明天一切順利!

原帖由 mybabynbaby 於 10-8-10 07:17 發表
謝謝你們的安慰, 我個女原來尋晚發脾氣, 去完廁所,要我地開燈, 因為佢要玩, DADDY極唔鍾意, 因為已經好夜(11:00), 罵完佢, 又抱起佢,放佢入廁所, 呀女真係驚到喊到冇哂聲, 過左一陣, 我就同佢講, 個個都要訓覺啦,吟 ...

你地好,
我留言係"今日結果--接受中"

最近看了一篇文章關於「為何自閉症的小朋友不望人」,研究指出他們的腦 看別人時 解釋為有傷害性的,所以這些小朋友不喜歡望人。

在我9歲以前的一個片斷想和你分享:

有一日,哥哥告訴我:見到狗時不要跑,要站著,望著它,要看來不怕的樣子,它便會走開,否則它便會欺負你。其他人都是一樣,你望實佢,佢就唔敢蝦你!
我們玩「鬥望」,看誰能不貶眼。

我感謝我的哥哥。

回覆 77# pattsui11@yahoo 的文章

pattsui11,

睇完你既留言, 真係令我好感動, 你真係好幸運, 無論你的父母, 兄弟妹都對你好愛護, 作為一個自閉兒的媽媽, 我唔知我會唔會好似你父母一樣對我仔仔咁有愛心咁有耐力, 因為他的將來真係唔知會係點, 現階段我只能將自己有的正能量發放, 除左帶他做密集式訓練, 還有各種個別訓練...睇住個仔咁辛苦去學習(我相信冇乜自閉兒喜歡主動學習), 有時我都會心痛, 不過見到佢一天的進步, 都有一些安慰, 幾辛苦都值得,雖然未可以同正常的小朋友比較, 但我見到佢既笑容, 我只希望佢可快樂健康咁成長...當然如果他可以好似你咁, 有自己朋友, 家庭, 工作同埋懂得表達到自己既感受,這些這些都是是神的特別恩賜, 我會好感恩!!

我覺得最幸福的是 我和我的家人都不知什麼是自閉症,他們「見招拆招」,很多「招」是看不到,所以不怕,每日都很好玩。

我差不多廿歲時,有一次媽媽抱著我哭,她說很以我為榮,她真不知如何能有個咁乖、咁體貼、咁叻既女;最使我難忘的就是我不知她在做什麼,幸好還懂得把手巾仔給她。

原帖由 sosokiki 於 11-4-20 20:09 發表
pattsui11,

睇完你既留言, 真係令我好感動, 你真係好幸運, 無論你的父母, 兄弟妹都對你好愛護, 作為一個自閉兒的媽媽, 我唔知我會唔會好似你父母一樣對我仔仔咁有愛心咁有耐力, 因為他的將來真係唔知會係點, 現階 ...
‹ 上一主題|下一主題