用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超差的幼稚園老師
go

超差的幼稚園老師 [複製鏈接]

我個仔讀嗰間幼稚園,教佢嗰個老師係出面原來欠落好多債。

早排俾啲收數佬嚟學校搞亂檔,我都以為係惡作劇,嚇到我個仔一返學就喊。

我一向都以為呢個老師好有心愛,人品好。原來都係金玉其外,間幼稚園仲封鎖消息,扮無事,但係個老師就照返工。我真係好怕呢個老師會影響到我個仔。

同個主任講,佢又話冇呢啲事,我仲可以點樣投訴呢個老師呢?
   0    0    0    0

我地都有問過,但係個主任從來都冇正面答覆。因為呢間都叫「名校」, 間院緊係「冚」得好實。而家個老師仲反咬話係人地屈佢, 大佬呀. 無端端又會俾人屈嘅。

講真, 我地俾學費,出糧俾呢啲老師, 點都講唔通

佢將啲私人麻煩帶返嚟學校,一定會影響教學,但係又要繼續俾錢佢留係度喎.. 條數點計都唔啱.

醒目開學勳章

我諗你都係相學校正視件事o者, 不如你約校長傾下, 問清楚校長件事係咪已經解決晒, 個老師仲會唔會返工?

我個人建議搵多幾個家長一齊問校長!

我都講左無數次啦...我次次都係講如果呀,又係另一個未訓醒,又無得罪你,都唔明點解有D人係都要走出黎串下人先安樂

原帖由 conniechan125 於 10-6-15 21:09 發表
知道...你講左無數次啦

原帖由 oooray 於 10-6-15 14:10 發表

妳諗o既野冇話唔o岩;個人喜好而已。
想當年未讀pn都會有呢種思維。
今天經歷過10間8間playgroup;2間pn;4間K之後;想法當然變左。
其中最不知所謂就係o個個白種女子;上堂死吓死吓;忍無可忍同副校投訴;學校仲話新法教學;英國幼 ...

{其實老師好唔好;同膚色係冇關。} 好同意 ... 我囡囡上playgroup個老師都係NET啦, 咁有點, 佢講故事一d heart 都無, hea 下 hea 下又一堂

醒目開學勳章

原帖由 9284 於 10-6-15 13:56 發表
from the very beginning, 我都係話 indiana 不是我杯茶, 有d家長accept 到, 有d 不能, 我只係不能accept果個

如果我真係比得起咁多錢學費, 我點都想跟個 net 係英國or美國的人, 而且根據呢度好多bk mama的提問, 唔 ...
知道...你講左無數次啦

醒目開學勳章

原帖由 alowe 於 10-6-15 10:35 發表
我諗事件要分開睇.她如教得好就是好老師,我們要同情她.她欠債是私人問題,我們不知她欠債原因,可能是幫父母還債,可能是幫人担保,亦可能是大駛,可能是不善理財.所以不要隨便評論她人格.這是別人私隱,所以校方當然要守秘.因為她為學 ...

原帖由 vet 於 10-6-15 14:41 發表

indiana accent = american accent?!

what is the different? you like new york or california accent?

唔係黑就你印度人,印度人都有好多種,有英國印度人、法國印度人、美國印度人、香港印度人、印度印度人,要同佢地傾計至知accent,不要以貌取人呢

原帖由 9284 於 10-6-15 14:17 發表
thanks for your info, 明白到總有害群之馬, 我要帶出的是, 如果大家都比 $5000 學費, 你想一個係 net english 教, 定係 net indiana 教? 如果 assume 兩個人的教學態度一樣, 我想好多家長都不加思考都有答案

...

我尊重妳的選擇。

from the very beginning, 我都係話 indiana 不是我杯茶, 有d家長accept 到, 有d 不能, 我只係不能accept果個

如果我真係比得起咁多錢學費, 我點都想跟個 net 係英國or美國的人, 而且根據呢度好多bk mama的提問, 唔 ...

indiana accent = american accent?!

what is the different? you like new york or california accent?

thanks for your info, 明白到總有害群之馬, 我要帶出的是, 如果大家都比 $5000 學費, 你想一個係 net english 教, 定係 net indiana 教? 如果 assume 兩個人的教學態度一樣, 我想好多家長都不加思考都有答案

原帖由 oooray 於 10-6-15 14:10 發表

今天經歷過10間8間playgroup;2間pn;4間K之後;想法當然變左。
其中最不知所謂就係o個個白種女子;上堂死吓死吓;忍無可忍同副校投訴;學校仲話新法教學;英國幼 ...

我既point 係其實重要既係口音.唔係種族
我工人印尼人不過係新加玻英文
唔可以講好 不過比好多菲律賓工人好

其中最不知所謂就係o個個白種女子;上堂死吓死吓;忍無可忍同副校投訴;學校仲話新法教學;英國幼教經驗豐富;當佢如珠如寶....

其實老師好唔好;同膚色係冇關。

如果我真係比得起咁多錢學費, 我點都想跟個 net 係英國or美國的人, 而且根據呢度好多bk mama的提問, 唔止我一個重視呢個問題, 好多家長成日都問, 係咪net , 係咪net, 唔通佢地prefer 你答佢係net, 不過係net 印尼/印度 咩 ! native english 係真係 母語係英文咁解呀

我永遠都話, 我係大膽講出黎果個,  我無意冒犯任何人, 大家討論下o者

原帖由 NICOLE123 於 10-6-15 12:55 發表

我想問下點解international school 唔可以有 indiana teacher ? 國際 既定義係咩呢 ?
唔同國家既人有唔同既口音, 英文應該係英國人講定美國人講呢 ? 咁國際學校又應該請美國定英國人呢 ? 仲有係英國出生既香港人/ ...

原帖由 pollybell 於 10-6-15 12:38 發表
我o岩架,不過我唔o岩佢胃口咋.....我係CAT.2重要清水灣校網.諗都唔洗諗

搬囉!以個人觀察;Kinder Cat 2學生中唔少已有silblings係ESF/PIS度,妳唔搬真係無乜望...

原帖由 9284 於 10-6-15 11:10 發表
我真係由頭到尾都無講過think任何唔好的壞話, 但係作為父母, 已經要擔心小朋友的飲食, 學業 , 社交, 健康, 升學, 我唔想連返學時的人身安全問題都要顧慮埋, 更何況我講佢地的net 係 indiana teacher 都唔係唱衰佢,  ...

我想問下點解international school 唔可以有 indiana teacher ? 國際 既定義係咩呢 ?
唔同國家既人有唔同既口音, 英文應該係英國人講定美國人講呢 ? 咁國際學校又應該請美國定英國人呢 ? 仲有係英國出生既香港人/ 日本人/印度人/新加玻人.....etc 又如何 ?
即係我如果係上海人不過香港出生 係唔係就可以話我既廣東話唔正統呢 ????
大家會唔會睇野太表面呢 ?

我o岩架,不過我唔o岩佢胃口咋.....我係CAT.2重要清水灣校網.諗都唔洗諗
原帖由 oooray 於 10-6-15 12:21 發表

我估英基唔太o岩呢版家長o既口味...

原帖由 Nov 於 10-6-15 12:10 發表
唔同地方有唔同'口音'都好正常, 英國人操英文同美國人操英文都好大分別, 澳洲更加唔駛講, accent都唔同. 如果有個別'口音'要求, 真係要IS!

我住在英基宿舍附近, 佢地almost都係英國人, 不如試下英基啦.

...

我估英基唔太o岩呢版家長o既口味...

唔同地方有唔同'口音'都好正常, 英國人操英文同美國人操英文都好大分別, 澳洲更加唔駛講, accent都唔同. 如果有個別'口音'要求, 真係要IS!

在英基宿舍附近, 佢地almost都係英國人, 不如試下英基啦.

原帖由 oooray 於 10-6-15 11:24 發表

International School唔係自己話係就係;(如果唔係就唔會有d"XX英文幼稚園國際斑"咁論盡o既稱呼。
Indian Teachers有accent機會係大d;但唔應該以膚色衝量教學水平;
如果要求真係咁高;九龍塘都唔係間間滿足倒;Kingston la ...

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 9284 於 10-6-15 11:46 發表
幼兒園果版, 樓主係講左大埔, but so far 樓主都好有口德, 無講邊間出黎比大家知, but, 大埔有幾多間幼兒園, 大家心中有數啦, 唔通佢咁就叫無目的, 我呢d為大家著想, 開哂學校名出黎o既, 就叫有目的? 我唔係想同大家 ...

文字上既嘢自然易令人誤會,所以我是非常小心呢
‹ 上一主題|下一主題