用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超差的幼稚園老師
go

超差的幼稚園老師 [複製鏈接]

我知,九龍塘果間 think , 我個friend 同我講個miss 有一日躲在廁所哭,第一日個班收數佬去幼稚園搞事,其中一個收數佬本身果日跟個老師去到學校,因為仲早,仲未有太多小朋友返學,跟到去學校門口,大大聲聲響度叫:XXX(人名),我知你響度返工,我都唔想搞到D細路,不過你都要識做,比多3日你,無謂為左個十幾萬而無左你果班一個學生啦

本身校長唔知,係另一個老師剛聽到,再講比主任知,主任再講比校長知,校長驚就黎N班開學會影響校譽,所以叫人不要張揚,只有幾個老師收到通告,之後就一傳十,成間學校個個都知,校長只叫該老師放了3日假,同同學講係病假,叫佢搞好條數再返學,3日後該老師再回校,無人知佢係咪真係搞好條數,校長亦無炒佢

投訢信? 唔好傻啦, 投訢咩呀?投訢老師爭人錢呀? 佢炒左個老師要幾多procedure你知唔知呀? 上到教育署的話, 成件事咪"揚"哂, 個校長梗係唔會咁傻啦

個校長咁樣包庇d老師, 我想像唔到間學校本身有幾好lor, 教學質素還教學質素, 學生安全應該放響第一位lor

都話係九龍塘 think international school (kowloon tong) 呀, #3個post 已經講左啦

有今次件事之後, 我唔會再考慮think, 萬一入左, 果個老師教正我個小朋友, 我食幾多驚風散都唔夠

我真係由頭到尾都無講過think任何唔好的壞話, 但係作為父母, 已經要擔心小朋友的飲食, 學業 , 社交, 健康, 升學, 我唔想連返學時的人身安全問題都要顧慮埋, 更何況我講佢地的net 係 indiana teacher 都唔係唱衰佢, 好多幼稚園都係有indiana, 只不過返得九龍塘的家長, 唔多唔少都係有要求的, 比得咁多錢學費, 又叫自己做 international school, 無理由比個indiana teacher 教o者

原帖由 alowe 於 10-6-15 10:35 發表
我諗事件要分開睇.她如教得好就是好老師,我們要同情她.她欠債是私人問題,我們不知她欠債原因,可能是幫父母還債,可能是幫人担保,亦可能是大駛,可能是不善理財.所以不要隨便評論她人格.這是別人私隱,所以校方當然要守秘.因為她為學 ...

幼兒園果版, 樓主係講左大埔, but so far 樓主都好有口德, 無講邊間出黎比大家知, but, 大埔有幾多間幼兒園, 大家心中有數啦, 唔通佢咁就叫無目的, 我呢d為大家著想, 開哂學校名出黎o既, 就叫有目的? 我唔係想同大家吵d咩, 我就算真係唱衰緊think, 我本人都無著數, 我真係一片好心比多d料大家bk mama知, 真係好人當眓扮

from the very beginning, 我都係話 indiana 不是我杯茶, 有d家長accept 到, 有d 不能, 我只係不能accept果個

如果我真係比得起咁多錢學費, 我點都想跟個 net 係英國or美國的人, 而且根據呢度好多bk mama的提問, 唔止我一個重視呢個問題, 好多家長成日都問, 係咪net , 係咪net, 唔通佢地prefer 你答佢係net, 不過係net 印尼/印度 咩 ! native english 係真係 母語係英文咁解呀

我永遠都話, 我係大膽講出黎果個,  我無意冒犯任何人, 大家討論下o者

原帖由 NICOLE123 於 10-6-15 12:55 發表

我想問下點解international school 唔可以有 indiana teacher ? 國際 既定義係咩呢 ?
唔同國家既人有唔同既口音, 英文應該係英國人講定美國人講呢 ? 咁國際學校又應該請美國定英國人呢 ? 仲有係英國出生既香港人/ ...

thanks for your info, 明白到總有害群之馬, 我要帶出的是, 如果大家都比 $5000 學費, 你想一個係 net english 教, 定係 net indiana 教? 如果 assume 兩個人的教學態度一樣, 我想好多家長都不加思考都有答案

原帖由 oooray 於 10-6-15 14:10 發表

妳諗o既野冇話唔o岩;個人喜好而已。
想當年未讀pn都會有呢種思維。
今天經歷過10間8間playgroup;2間pn;4間K之後;想法當然變左。
其中最不知所謂就係o個個白種女子;上堂死吓死吓;忍無可忍同副校投訴;學校仲話新法教學;英國幼 ...

我都講左無數次啦...我次次都係講如果呀,又係另一個未訓醒,又無得罪你,都唔明點解有D人係都要走出黎串下人先安樂

原帖由 conniechan125 於 10-6-15 21:09 發表
知道...你講左無數次啦

‹ 上一主題|下一主題