用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

回覆:有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)

2日嘅校慶活動
大家玩得開唔開心?
我同阿仔2日都有返
真係多謝各位老師/工友/同學一同努力 :good:
我地先可以玩得咁盡慶
黎緊就係下個月學校旅行+校慶晚會
好期待呢

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

學校upload 左今年校慶主題曲上學校網
如果上星期六無返崇拜嘅家長
可以上學校網聽下
好好聽架

引用:學校upload+左今年校慶主題曲上學校網如果

原帖由 yy13 於 12-11-22 發表
學校upload 左今年校慶主題曲上學校網
如果上星期六無返崇拜嘅家長
可以上學校網聽下
我一連聽左4次,真係好好聽,好感動!好感恩可以成為聖三一堂小學一份子,好期待14/12校慶晩會呀!

Pekya 發表於 12-11-22 13:55
我一連聽左4次,真係好好聽,好感動!好感恩可以成為聖三一堂小學一份子,好期待14/12校慶晩會呀!

...

pekya

校慶晚會我地都係第1年參加
所以我都好期待

joanthony 發表於 12-11-23 08:01
我都覺得好聴,我想講的是呢度會令你好放心,好信任及好投入,唔知係上一間太差定咩

joanthony

你小朋友愈讀得耐
你會發覺愈愛學校
所以依家係我愛學校多過我仔
哈哈 好肉麻
我成日都講
要課程深一定唔好選我地學校
但要愛心/包容/開心
我地學校一定比到

回覆:有冇媽咪決定入讀聖三一

睇咗幾日,終於睇晒 77 版 posts, 多謝咁多位家長俾好多意見其他家長,我都有少少問題想問。。。。
1。 學校對特殊教育需要嘅小朋友有冇支援?
2。學校嘅功課,係咪比普遍津小輕鬆?
3。係咪真係做到活動教學,愉快學習?
4。宗教氣氛如何?如果天主教徒入讀適應嗎?

唔該晒大家!

a_for_apple 發表於 12-11-24 22:17
睇咗幾日,終於睇晒 77 版 posts, 多謝咁多位家長俾好多意見其他家長,我都有少少問題想問。。。。
1。 學 ...

a_for_apple

真係多謝你肯睇晒我地D 留言
你梗係用ipad 睇
所以有77頁
因為我地呢度都好少家長
來來去去都係嗰幾個
最多口水嗰個就係我

1。 學校對特殊教育需要嘅小朋友有冇支援?
- 唔好介意, 唔好意思, 你係指邊方面嘅特殊教育需要? 坦白講, 我地係私校, 所以基本上無特別支援, 不過老師會對特別需要嘅同學再多D 時間/愛心/包容/忍耐, 老師亦會同家長溝通商量用咩方法幫小朋友.

2。學校嘅功課,係咪比普遍津小輕鬆?
- 我小朋友無讀過津小, 但我有問身邊朋友, 我地真係唔算多, 我覺得"量"可接受, 但當然星期五/假期/考試前趕課程就會例外.

3。係咪真係做到活動教學,愉快學習?
- 我覺得初小都可以活動教學/愉快學習, 高小再活動+愉快, 就算學校想, 家長都唔肯, 因為現實還現實, 大家始終要面對升中派位.

4。宗教氣氛如何?如果天主教徒入讀適應嗎?
- 宗教氣氛算適中, 我無宗教信仰, 學校唔會強迫家長或學生去接受, 但會引用聖經上嘅例子/金句去教小朋友待人處事/品德方面. 至於天主教徒入讀適唔適應, 我諗好睇每個人. 個人信仰方面, 學校真係唔會介意, 反而係你自己接唔接受到.

希望幫到你啦
明天自行放榜
祝你小朋友入到心儀學校啦

引用:Quote:a_for_apple+發表於+12-11-24+22:17+

原帖由 yy13 於 12-11-25 發表
a_for_apple

真係多謝你肯睇晒我地D 留言
多謝你 yy! 我只係用samsung  S1 睇咋。。。

阿仔其實有少少 adhd, 所以老師有愛心,耐性,肯包容已經好好,當然希望有支援啦!因為我都估計唔到佢上到小學會點。咁學校會唔會有社工/心理學家?

我自己其實冇宗教,係我老公同小朋友有,我都不停灌輸俾佢一個訊息,就係適合阿仔嘅學校,比宗教重要。。。不過佢未必認同

多謝意見!

a_for_apple 發表於 12-11-25 13:21
多謝你 yy! 我只係用samsung  S1 睇咋。。。

阿仔其實有少少 adhd, 所以老師有愛心,耐性,肯包容已經好好 ...

a_for_apple

唔駛客氣
如果只係少少adhd
到時你有問題時同老師好好溝通
老師會盡力幫你過度
所以基本上都唔係太大問題

學校有社工
一星期會有2日喺學校
如有需要都可以約見

我仔有學習/語言障礙
佢嘅理解同表達能力比同齡慢左1年半
所以成績唔係幾好
但老師從未嫌棄過佢
仲比好多機會佢
所以在我立場
老師對學生付出嘅時間/愛心/包容/忍耐
遠勝升中有幾多%入band 1
當然我仔成績如果可以好D 就最好啦

多謝大家!!! {:1_1:}

All

Merry Christmas

All

Happy New Year

回復 yy13 的帖子

HAPPY NEW YEAR~

返多幾日又考試啦!大家加油~~

all

星期四考試喇
大家加油努力
考完就準備過CNY

回復 yy13 的帖子

又係嘔血的時候~~ 哈哈~~~

仲有半小時就踏入蛇年
喺度祝大家
身體健康
萬事如意
心想事成
財源廣進
恭喜發財
祝各位小朋友
學業進步
步步高昇
快高長大

我想請問聖三一好唔好架?用普通話全課文教學,會唔會好難明?因我小朋友將會今年入讀小一,想請教下各位?
http://hk.myblog.yahoo.com/cherry1213lee

回復 labelcherry 的帖子

其實唔會好難, 畢竟只係一年級, 同時老師係會用廣東話幫助下佢地明白, 唔好擔心~~
‹ 上一主題|下一主題