用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

原帖由 yy13 於 11-2-24 13:52 發表
bb2wong

大公子識晒咪唔駛溫囉
佢不嬲都識自己安排
你都唔駛擔心啦

撳錢依家開始要收費
中o既機會應該大左
叫大公子中左記得請我食野

...

我大仔可能開始反叛,叫佢讀就唔讀,叫佢唔好讀佢就走去讀。而且成績已經越黎越差,但都唔敢太迫佢,因為佢太多活動,mon-sun只有一晚會7點前番到屋企。

我兩位公子以為自己好聰明,同daddy講當然要比錢玩,無理由2年都唔仲一次?仲一舖就唔洗休啦 ---- 好似中硬咁樣!

原帖由 happymbb 於 11-2-27 18:38 發表
THX ~~ 兩位....

原來我錯用直資學費比較, 唔怪得貴 d 啦.....
我望過 交留位費 時夾住 d 資料, 功課班係 4百幾....

mou 廁 ??? 大件事, 如果我仔, 一定跌落廁所 .....:surprised ...

我地好似都仲有一層無開,以前我大仔年代,一級最多試過4班時,連6/f都有用,而家就無。

功課班我琴日開票交費都係350/月?唔知學校係明年加到4xx?還是你睇錯?

每層樓有mou 廁都有坐廁(好似一間TOILET得1-2格),男仔亦有尿dou,就係大解既時候就可能要排下。

原帖由 MMM888 於 11-3-19 09:32 發表
YY13

聽呀女講學校老師都有帶領班同學為日本的情況祈禱,
希望呢個國家振作,可以快D雨過天x.

我細仔話聖經老師有講,聖經內有預言世界末日之前,有很多天災,佢覺得521世界末日應該會應驗,所以叫我唔好幫佢報暑期活動,費事浪費d錢。

yy, 我仲未開始溫習,今次仲3日+1日,eng少左2天溫習,真係要提早d開始!

原帖由 yy13 於 11-5-27 23:32 發表
話咁快又考試
大家比心機
考完就日日返半日
好快又話放暑假

好耐無入黎!

真係話咁快就正式開始考試,今日考聖經。朝早係HALL再問下阿仔,佢依然傻傻下,連D 同學都話佢合格算偷笑。今次依然放手比佢自己搞掂,佢口中就話要努力預備明年呈分試,但心中眼中腦中都在夢遊。

大仔就更加利害,每天考試放下午,佢竟然日日都晏教,夜晚仍然要玩「撳錢」不過佢GUARANTEE我一定KEEP到成績,我真係無佢符,唔想日日同佢鬧交,反叛期真係好難頂。

祝各位同學仔比D心機,考完就可以玩番夠本。

原帖由 yy13 於 11-6-14 14:27 發表
all

終於考完試喇
大家又鬆口氣
收拾心情準備放暑假
我地P3 仲要多2日考TSA
阿仔依家補緊習
等姐姐教下佢點答題可以做快D
希望TSA 考好D
唔好累街坊 ...

大家考完試真開心!我大仔仲要考到22/7,而家唯有叫細仔一邊玩一邊睇住佢溫習,等埋阿哥就可以去WET!

細仔派左中文、MATHS、常識及聖經,都有D驚喜,佢好得戚咁話原來我唔理佢真係成績仲好D,叫我以後考試都係自己煲劇好D,唔洗幫佢。而家反而擔心大仔,佢日日白天就HEA到七彩,天黑溫到12點都唔願瞓,佢話夜晚讀書先入腦???原仔佢係灰姑娘!

話咁快YY及叮叮噹噹既小朋友都P.3要考TSA囉,時間真係過得快,仲記得你地小一入學前鬼咁緊張。

我下星期BURN埋隻P.4補品比你地,因為我懶左大部份都SCAN 左D WS 同WB就算!

原帖由 yy13 於 11-6-16 15:51 發表
bb2wong

如果我仔可以好似2公子
我放手都黎唔切呀    

我以前讀書都鍾意夜晚先黎溫
感覺上真係入腦D

唔該晒你D notes 先
另外我想問你借2公子上學期中/英/數D 書
你方唔方便

...

放手唔係問題,係佢地讀書既態度,如果考試前有時間係咪應該盡力去讀? 二公子班中既女生都好勁,佢地同我講要求自己科科有95分以上,如果有科少過95分都想死,我聽到即刻bear我二公子,人地對自己有要求,唔似佢。
有女生聽到我有預備d paper,佢話屋企人唔會幫佢,問我可唔可以做埋比佢,我都有整比佢,人地無人幫都考頭幾名,呢d就真係放手啦!

yy, 上星期既書我要搵搵未必仲有,因我要keep好多書及paper,由大仔開始既都要keep,我又無豪宅。如果無既話,下學期你要唔要?要我就唔掉住。

原帖由 3kids 於 11-6-17 13:43 發表
BB2WONG,

中學要有95分以上, 難度真係好喎, 壓力可不小!

95分呢樣野講二公子,中學無架啦! 我大仔只要求佢自己科科合格,佢D分都在60-90中,我已經好滿足。 佢學校有d奇,F.2都仲有人MATHS FULL MARK?真係唔簡單啦!

原帖由 yy13 於 11-6-17 11:07 發表
bb2wong

如果你有下學期而又唔要嘅書
我想要
因為我想比定補習姐姐睇下
唔該晒

我都覺得態度好緊要
2公子有小聰明
偷下懶好正常
我仔又唔係都咁懶
我都唔知點好
依家睇下佢幾時 "叮"醒

我自己都無P1時整咁多notes ...

咁下學校既書你係咪只要中文、ENG & MATHS?有無其他?我執起放暑假前比你

原帖由 yy13 於 11-7-4 12:21 發表
all

返多3日就開始放暑假喇
由上星期開始阿仔已經好holiday mood
晚晚都唔願瞓
上到床都瞓唔着
不過今年唔敢再比佢hea 住過暑假
一黎99 唔喺度
我都唔想去太遠
二黎成績唔多好
希望今次暑假可以補下底
所以今年只係 ...

我兩位公子晚晚唔睇晒撳錢都唔去瞓,我唔理得咁多,考完試已經開始hea晒!
今日有同事升中放榜,見佢話已個多月瞓唔著,呢幾日只瞓2粒鐘,見到呢d野就覺得點解係香港讀書咁辛苦?不過聽講今年因為縮班派位結果係5年黎最差,好彩我大仔學校無縮班,希望唔好縮班住收埋我細仔先,哈哈!
我過多2年又要再驚過。
yy,
我睇日攞埋d 書比你!去singapore好玩,又舒服又唔辛苦。

原帖由 yy13 於 11-7-4 12:14 發表
我諗大部份男仔都係咁
但當然都有部份男仔係好井井有條啦
我仔P1 時試過將成績表塞到變咸菜
返到屋企當然比我炳到上天

唔好講咁細個,我大仔都仲係滿書包都係廢紙,d書摺晒角,已經比佢daddy鬧左好多年都係咁樣,算吧啦!

回復 2# 叮叮噹噹 的帖子

我大仔琴日講,你FB 佢D師弟同佢講,今年派位唔錯,有13個定15個入左銀禧,其他都OK。  我聽好多朋友講好多學校今年都派得好差,有間本來100%入BAND 1 中學,今年得番80%,差左好多。

回覆 1# 叮叮噹噹 的文章

我估今年畢業生應該唔過60人?銀禧再加加埋埋其他band 1中學既,我估入band 1 英中 有可能達40-50%,我估派位結果應該呢幾日會貼出黎?今朝就未見到。
所以我大仔今日放學後返左小學,八下老師有邊d佢識既師弟師妹入左銀禧。

回復 1# yy13 的帖子

yy, 我星期三放左包舊書係你阿仔枱面,有收到嗎?

最終派位結果已貼在教務處外,今年有60%派到BAND 1,係今年派位市道奇差既情況下,應該都算好好。

回復 1# yy13 的帖子

我二公子今年p.5 超多功課,有活動既一晚要做到十點幾,無活動既就在學校可以做完。而且今年開學第2日已經8-9樣功課,我見各科目exercise多左幾本,以前maths 只有workbook,而家好似多左2本另有tsa。 另外唔知係咪p.5,中英默都有課外,full mark係120分,所以而家唔會次次都有人100分。 我覺得咁樣幾好,可以睇到佢地本身既能力,聽講常識科考試都會有額外既題目。

你地咁快已經睇考試? 我d公子仲好似未放完暑假咁hea法,不過二公子已經日日問幾時放下一次紅假, 聽到要到xmas 已經想喊。

原帖由 happymbb 於 11-10-17 22:12 發表
小四英常無字揀呀 ???

GENERAL STUDIES 有字提供? 我記得細仔舊年p.4都有,不然跟本無可能識串字?

我無想過無字選,一向都係叫阿仔認字頭字尾咋,我估general studies 都好淺下,我記得去年我細仔常識都仲100分(不過唔好問點解,連佢自己都唔明)

大家take easy啦,我都未開始溫書,因覺得今年多左好多功課同project,而家晚晚應付功課都成9-10點,sat & sun 就用黎溫dict,eng dict每星期除左課文仲要dict word table,仲有word bank。 而家每星期除左dict eng & maths test都無時間溫習。下半年呈分試可能更加辛苦,我都想唔起以前大仔點過?

好耐無入黎,大家新年快樂,祝各位mummy 身體健康、小朋友聽教聽話。  我大公子星期一就返學,點知我連鬧鐘都聽唔到,搞到佢要請左半日sick leave(因唔想遲到被記名) 我真係太過份。

變得......,我叫親D小學一齊上既MUMMY都會一齊:唉! 唔知點講,因以前郭校長係好親民,而家新校長要威嚴,搞到個個學生見佢後面憎前面,好多家長都有話COMPLAIN,我大公子日日返到屋企就對住我鬧個校長。我以前既中學班主任亦都係呢間,同郭校長係同學,我都有問佢,會唔會新校長過唔到5年CONTRACT?佢話而家周圍都請唔到校長,唔好講完唔到,仲可能會做多個5年CONTRACT,所以我都考慮比唔比細仔跟住上?新校長有D似中共元老咁,事事都要管到實,連學生手機D要比佢地查MESSAGE同相,連我地家長真係接受唔到?有學生拍拖比老師發現就要記過(雖然唔太好但我覺得係學校無做D咩唔應該咁對待,有時家長都唔會反對,反而學校反應仲大)總之嚴到死!

傾開就講下,有無MUMMY有朋友想搵工,我間7-11急請人,同學仔或太太們、長工或兼職都可以,尖沙咀區。有人可以PM我,拜託!

我已經一向唔只$28,我比成OVER 35都無人做。

回復 jl1018 的帖子

原來我成半年無入黎!

上星期大仔分科結果網上POST出黎,同時亦POST左 換校長既NOTICE。 校長突然被踢走,暫時由副校代替,咁啱有朋友個XX個親戚之前一向在新界區BAND 1做開校長,聽佢講 比KLN TONG一間 中學搵左去做校長,好可能就係我大仔那間,所以而家請朋友打探下,希望新校長唔好好似上個咁「中共」,而定D 細既對「中共」&」國民教育」都好抗拒,SUN先去完遊行。

我無睇到今年派位,要入學校網睇先。

本來先憂緊細仔好唔好跟大仔上去,而家轉左校長就唔洗煩。 聽講黃芴南又唔搬?之前四年前我大仔升中時,黃芴南本來話2010年會搬,先至無想入去。 點知今年CFM左以後都唔搬,翻新算數,呢間都係好好學校,自己覺得校風比大仔間更好。

其實華英、黃芴南、旅港、銀禧差不多都係KLN CITY BAND 1 既好CHOICE,但係自己因為銀禧收到多人D,所以如果選佢就機會好似大D!自己覺得銀禧校舍太細,所以無咩活動,華南&旅港就好ACTIVE,而且成績應該旅港最好、2ND係黃芴南。黃芴南校長都好嚴,朝朝都企係校門口SCAN過晒D學生,但咁有咁好。
‹ 上一主題|下一主題