用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 宜家d家長太保護自己的小朋友了!
go

宜家d家長太保護自己的小朋友了! [複製鏈接]

原帖由 ycmcns 於 10-6-12 23:25 發表
今日我帶我個小朋友去上bb班時,我見到有個bb一開始唱歌就喊,然後直頭要出去添,其實我覺得個課程几好,但點解有d bb會咁,我問個度的社工,佢話宜家d 媽咪太錫bb了,家中盡可能好靜,其實咁樣會令到bb好難適應現實環境,所 ...

我覺得個社工不太專業.想當年我仔bb細上playgroup時都係咁,對某些歌仲一聽就喊,好驚好驚.我好担心返幼稚園時都一樣.咁返左幼稚園好耐都冇事,有次同佢老師傾開先知,佢原來仲係聽到某些歌会驚,老師会暫停或轉歌.佢話其實好常見,班中亦有其他幾個小朋友係咁,老師一般会就一就,唔会迫佢地,大d就ok.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-14 20:36 發表
部分小朋友, 已經k3, 竟然話蘋果係無核的, 因為佢地從來只見蘋果肉, 未試過真正自己去咬一個蘋果

仲有.....
雞蛋係冇殼,
香蕉係冇皮既.......

原帖由 nicoleNtrinma 於 10-6-17 14:08 發表
嘩!咁真係唔掂wo. 我個就四歲嘅女尋晚食cherry都自己吐核啦.仲有佢一定知道雞蛋有殼. 佢返嗰間playgroup教egg會show隻真蛋俾d students 睇. 返屋企佢就見親我煮雞蛋都話要幫我crack the egg. 我都有俾佢打蛋. messy  ...

唔係呀化.雞蛋都要等playgroup show 比小朋友睇??
而家d parents真係以為playgroup萬能,咩都等人教.其實日常生活多d參與,小朋友自然學識,以前响美國,只有play day(你去我屋企玩or我去你屋企玩足一日),唔興playgroup,d 小朋友獨立好多.
‹ 上一主題|下一主題