用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 身邊多唔多人借地址抽中第一志願
樓主: o^^o
go

身邊多唔多人借地址抽中第一志願 [複製鏈接]

醒目開學勳章

點解無用?可以以儆效尤!難為有啲小朋友,明明住係個一區,甚至係喺心儀學校隔離,偏偏比借地址者霸咗個位,搞到要搭一輪車至可以返學。

原帖由 yaulinda 於 10-6-14 09:19 發表
舉報又有咩用?
我們又不是要把孩子學位取消,
攞番出來抽過

醒目開學勳章

咁又未必係害咗小朋友,佢地可以就近入學唔駛山長水遠,可能仲開心。如果佢能力okay,第二年都可以轉讀更適合嘅學校。覺得受害嘅係家長多啲,不過出得嚟借地址,都預咗會有今日啦。

原帖由 brian61950 於 10-6-14 12:02 發表
我都見唔少,但不會舉報,始終小朋友是無辜的,害了他又有誰忍心呢?

醒目開學勳章

市民如懷疑有家長以虛假住址替其子女申請小一入學,可致電學位分配組的熱線電話:2832 7700向教育局舉報。

(教育局資料:http://www.info.gov.hk/gia/general/200909/24/P200909240114.htm)

原帖由 o^^o 於 10-6-14 12:06 發表
其實係政府特登默許人咁做, 佢如果有心杜絶, 只要改變提交文件種類,例如租約,差餉之類就得啦!
所以出聲冇用, 咁如果去平機會投訴又得唔得呢?舉報要咩資料?我都唔知佢個小朋友叫咩名 ...

醒目開學勳章

三成咁得人驚?!!

原帖由 ac321 於 10-6-14 11:49 發表
Yes, so many. Around 30% families doing such things (my friends I know).

醒目開學勳章

點先公平?呢個問題永遠無圓滿答案。你話it is their own choice去山長水遠返學,但亦有好多人選擇就近入學,唔想下下坐成個鐘車,由天水圍去柴灣返學。但如果全港任抽,肯定有人屋企附近的學位,比"their own choice"嘅人霸咗,被迫遠離自己所住地區。係咪咁叫公平?

其實大抽獎甲部都比你跨區㗎,住邊區都可以抽任何學校。反正整個程序都係靠抽,如果你有運,甲部都一樣會比你抽得中;無運者,間學校係正隔離都一樣入唔到。

你話點先叫公平?

原帖由 ac321 於 10-6-14 16:47 發表
佢地可以就近入學唔駛山長水遠,可能仲開心
=> I think if they don't need to study in school, they may be more happy (for kids)!!!!!!

It is their own choice (山長水遠入學 or 就近入學).

It is unfair for  ...

醒目開學勳章

咁點先guarantee人人equal chance?

理論上,全民大抽獎係公平,但係咪最適合?真係要小朋友由天水圍去柴灣返學,就係最公平?

又有人提出覺得自己小朋友有過人之處,點解會派去一間唔理想的學校,點解唔係以小朋友能力去派位?大抽獎只靠運氣,唔係能者居之,係另一種不公平。

如果靠面試筆試,好似TelleTelleMom咁講,let both the parents and schools have the right to choose,又係咪公平?首先小朋友要drill一輪去面試,已經實有人話苦了孩子;另外,一定有人話要入某某學校,要靠人事,靠有錢,靠家庭背境...當學校有收生權時,都會被指有不公平情況。

原帖由 ac321 於 10-6-14 17:13 發表
呢個問題永遠無圓滿答案 => yes, it has.
If everyone has the same/equal chance
=>fair
If someone has larger chance then others
=>unfair

P.S.
I get the benifits in this unfair system. It is because I  ...

醒目開學勳章

I like your suggestion, and I also think the govt should release the lucky draw results earlier to shorten the anxious wait, as well as allow more time for the parents and kids to prepare for whatever the result is.

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-14 18:52 發表
What I mean is to shorten the length of the game and save the manpower.  Maybe the gov't can set up a system to avoid parents holding more than one school place until a particular time so that the other children and get a place and settle down as soon as possible.
‹ 上一主題|下一主題