用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光對將軍澳播道書院
go

大坑真光對將軍澳播道書院 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

又係傳統VS活動
雖然真光話自己活動, 不過同播道比較, 一定係播道活動好多
真光算BAND ONE尾, 中學都唔錯既, 雖然唔係最TOP都非常唸得過
播道較新, 教既方法同傳統唔同, 家長要跟進亦要時刻動腦, 搵補習都難D
傳統學校教咩, 唔駛多講, 而播道OFFER既TRAINING又唔係果D野, 家長真係要唸唸條路想點行了
係今年9月入小一嗎? 希望快D決定放返個學位出黎, 2間都好多人想入的

醒目開學勳章 王國長老

我女果時都有個同學住tko, 佢哥哥都o係度讀, 我問果位家長, 點解得2個仔都會唸真光?
佢話好wor, 鐘意lor, 搭遠d車都無所謂wor
原帖由 ziyi 於 10-6-17 12:59 PM 發表
50幾人是only小一  or 小一至小六的total or 小一至中學?

True Light 小學總學額都是4班約120人

而True Light是較好一間,每年先分約60個給外邊(即非真幼)的人申請

如果50幾個是cover P1 to P6, 都有7 ...

醒目開學勳章 王國長老

舊年因為有豬流感, 學校要停課, 所以一復課, D INTERVIEW時間就撞晒! (學校都有自己時候表架)
希望今年唔好撞得咁犀利

原帖由 Jack0128 於 10-6-17 09:49 PM 發表
Ziyi,

真光唔係太多人考,而且考到的也不少,有心要讀真光的幼稚園就上真光。
做後備又好,有心讀都要記着,
考真小只有一個上午,又係大熱日子,必要最早入紙,早上10:30前完。如果冇記錯,每年都同3/4間學校,同一天面試。如 St. St ...

醒目開學勳章 王國長老

應該2樣都岩, 真幼學生係100%可直升, 但因為真光好"客氣"地容許學生去大抽獎, 亦有學生因為其他原因無直升(例如考第2間, OR男仔都係轉返去男校/男女校), 所以每年都預左會有一定學位可以俾外來生考

原帖由 ziyi 於 10-6-17 09:25 PM 發表
那我就唔知啦,只知道上年係收外邊約60人
前年也是
貼那條link只想證明沒有講大話.沒有其他意思
‹ 上一主題|下一主題