用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 讀祟真小學每月開支幾多?
go

讀祟真小學每月開支幾多? [複製鏈接]

我幾鍾意崇真有功課班, 奮進班、中/英拔尖班等 ...係咪人人都可以參加....另外....係咪小一就有?

原帖由 MOKKL 於 10-10-11 22:31 發表
小一就有了
我大仔p3, 細女p1, 都有參加

學費, 拔尖, 奮進 & 興趣班, 校車, lunch...etc
每個月要 at least @$7.5k x 2

thanks for your reply. 整體上,對TT的教學,你滿意嗎?

$7,500 真係幾貴WOR...你D仔女有報D咩? 幾點放學?我是在職媽媽..如果學校有功課班,真好.....水準OK嗎? CLASS SIZE 是怎樣的? 無言感激~

另外, TT 程度是怎樣? 功課多嗎? 是不是每星期有DICTATION, TEST?

LonglamMama

非常感謝你的回覆

我喜歡TT,同你見解差不多...如果小朋友在校完成功課,這對在職父母實在太大喜訊....成日聽D人講父母要督促子女到半夜才能做完功課...想起都汗顏......而且我又唔係太信任出面的補習社...一來師資問題,二來又怕品流復習...

如果小朋友留校至6:00,會否很辛苦? 功課班是多少時間一堂的? 個半鐘? 另外,學校有否提供小食或者自己需要另外準備小食給小朋友吃? 由午餐至6:00,相信都幾肚餓.....通常幾點回到家呢?

問題太多,唔好見怪

另外,聽說TT好早要返到學校,是嗎? 你女兒幾點上校車?

原帖由 sallybaby 於 10-10-13 22:48 發表
功課班由3時半至6時(坐校車), 自己接放學可以去到6時半,仲幫佢地默埋書,我個女都有參加,因為我都要返工。

每年兩測兩考, 另外一次預測(唔計分嘅) ...

thanks, 咁如果又想上其他活動班或者拔尖補底班,咪無時間? 另外,想問下功課班,幾$$一個月?

原帖由 MOKKL 於 10-10-19 22:41 發表
咁多位:

對唔住咁耐冇回覆

我們 (兩夫妻) 都要工作, 好難陪住佢地做功課

我個人覺得TT有以下好處:
1)學校有補習班(即係奮進班), 家長唔使為子女放學後做功課 & 接送太花心思(當然放學回家會check 多次)
2)校車服 ...

謝謝你的詳細資料,非常有用....想問下..其實如果tt唔係好多功課,有無需要上功課班呢? 我見功課班由3:30-6:00咁長...如果得3幾樣...會唔會無咩攪? 而且2:30-3:00已經係班主任課,做得完d功課嗎?功課班除左做功課,有無溫習和課後revision? 是以年級來分班定mix唔同班級的同學? 多少人一班? 請指教,謝謝~

原帖由 MOKKL 於 10-10-21 15:28 發表
功課輔導班分兩種:『奮進班』6人一組;『功課輔導班』12人一組,應該是同年級的, 『奮進班』收費亦相應貴d。

我小朋友冇參加過『功課輔導班』,比較唔倒兩者分別,我估計『奮進班』係貼身d照顧喇!仲有…除左做功課,仲會溫習默 ...

Thanks for your info. 請問『奮進班』一堂上幾耐? 一小時? 定係3:30-6:00? 星期一至五? 點收費? 謝謝

原帖由 MOKKL 於 10-10-22 13:46 發表

嚴格來說『奮進班』係星期一至五3:30-6:30, 換句話說要返學就有, 但:
1) 如果搭校車放學, 就放6:00
2) 星期五有課外活動, 會遲d開始

收費係逐堂計, 記得好似$80一堂 (p4-6會貴d), 9, 10, 11月因為假期少, 所以會 ...

多謝你..你既資料好有用....係呀,我個小朋友下年升小一,崇真收左,而我地已經比左留位費...

我地係父母都要返工,所以好concern功課班..出面果d..質素好參差...... 如果我地放工返到去,小朋友已經做好功課,溫她習...相信父母子女關係可以好d

而家最怕係校車問題....你滿意校車服務嗎? 聽聞校車服務.....好似有d ....問題..是嗎?
‹ 上一主題|下一主題