用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

我覺得收起怒氣,同仔仔認認真真傾一次!想當年我亞仔係小四補底班考第一,係小五'蚊'車邊入到精英班,做父母當然極開心,但精英班模式唔啱亞仔讀,佢係呈分試暴跌三十幾名! 我係黃大仙網,d 好嘅band two學校競爭好大,我擇咗幾間直資去俾亞仔考,全部有得in,因亞仔操行有A,但有d學校要排ranking,咁就冇行.....我上年要見到第八間先收,果種感覺簡直可出部身酸史!

p.s.我要返工,晚上再續

yuk hei mum
原帖由 Teresa 於 10-6-15 00:05 發表
我個仔讀直資, 有中學部(都係直資), 係區內Band 1學校.  中學部冇參加派位, 如果可以佢地都會盡量收番哂自己小學既學生.  不過佢地都SET左標準, 要主科+常識有GOOD PASS (即係要70分以上).

不過我個仔好唔爭氣, MAT ...

醒目開學勳章

hi,

多d溝通,多d鼓勵,少d責駡,或者會好些,不過我自己係亞仔小學都做唔到! 上咗S1後,功課學業我完全放手,須然亞仔考廿幾,但宜家見佢成績在進步中,及某些事情著緊咗及自動波咗,所以我都比較安慰!現在同亞仔傾返,或者係以前我比得太大壓力佢及佢仍未開'hiu',所以佢變咗逃避!

試吓傾多d溝通多d,再揾一些補習社跟學校課程差多,睇吓有冇改善,我覺得兒子肯通力合作,比我哋一廂情願去迫,效果及親子關係會好好多!

yuk hei mum

原帖由 tinetinew 於 10-6-15 08:09 發表
hi,

我覺得收起怒氣,同仔仔認認真真傾一次!想當年我亞仔係小四補底班考第一,係小五'蚊'車邊入到精英班,做父母當然極開心,但精英班模式唔啱亞仔讀,佢係呈分試暴跌三十幾名! 我係黃大仙網,d 好嘅band two學 ...

‹ 上一主題|下一主題