用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! [複製鏈接]

我個仔讀直資, 有中學部(都係直資), 係區內Band 1學校.  中學部冇參加派位, 如果可以佢地都會盡量收番哂自己小學既學生.  不過佢地都SET左標準, 要主科+常識有GOOD PASS (即係要70分以上).

不過我個仔好唔爭氣, MATHS得56, 英文只係有D grade, 中文同常識都係C grade.

好擔心好擔心..... 其實我已經一早開始同佢溫.  不過佢好心散, 唔夠認真對待呈分試. 如果佢計哂全級同學, 佢只係Band 3.

點好呀!!!以佢張咁既成績表, 稍為好D既中學都唔會SO佢啦.  我真係好驚佢下年D成績仲係咁. 我呢個暑假會勁操佢.  不過而家我有咩可以做, 去做定2手準備? 我好驚好驚到時冇學校收佢呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

點解男仔總係咁???? 唔驚架咩????!!!
   0    0    0    0

多謝你地鼓勵!

我個仔係讀名校, 學校既英文都係深.  我個仔本身係冇咩危機感既人.  佢考得唔好係會唔開心, 不過只係維持幾日唔開心就"咩事都冇"....

補習已經有喇, 一日2個鐘.  不過我個仔用哂d補習時間做功課, 溫書主要都係我同佢溫.  我已經一早同佢開始溫, 不過佢d野全部係short term memory. 計數鐘意心算多過列式, 但係心算又唔係準過人, 所以錯埋錯埋都係careless mistakes!!!! 同佢講過架喇.... 我"目及"住佢做野佢咪同我用算草紙列式囉.  到左考試, 冇我o係隔離, 做咩都得啦.....

至於英文, 我知佢comprehension比較深, 我又搵d深少少既比佢做, 不過佢好懶, 唔查dictionary, 求其寫答案就算, 加上佢鐘意拖慢d野黎做, 做成個鐘都未做哂一個exercise, 咁到考試都可以想像到會點啦!!!

同佢傾過喇, 佢話擔心架! 不過隔左冇耐佢又依然故我--worksheets/ex books 周圍放, 搵唔到, 交唔齊, 自然溫書都係事倍功半. 連老師派既notes佢可以周圍放, 都唔知有幾多次係我問佢同學scan番比我我至有份留底呀!

佢而家讀緊既直資係冇參加派位既, 理論上, 校方都想收番哂所有小學部畢業生.  我個仔o係學校discipline冇問題 (只係耐唔耐欠交欠帶), 佢又做librarian又肯幫老師同學, 老師眼中, 佢唔係"問題學生".

我而家係擔心, 萬一下年佢中學部唔收佢, 佢學校又唔係參加派位, 即係死路一條.  我幫佢辛辛苦苦舖既路就比佢一舖清袋!!!

原帖由 502 於 10-6-15 10:36 發表
跟你平常形容, 你呀仔的轉數快,又不是沒有看中文書, 成績應該不只這樣, 到底問題在哪裡?

1.
粗心?

2.
反叛?

3.
考試技巧?(應該不會,你應該有過招給他!)

現在先有找出問題, 才能對症下藥!

不過時間過得真快, 好像不久以前才 ...

係呀! 時間過得快, 又要煩喇....

我個仔好鐘意睇書, 咪就係鐘意幻想, 鐘意自己天馬行空囉.  所以要佢set個框讀書, 佢唔多鐘意.  只要你有一刻唔"目及"住, 佢咪又"偷圖書睇"囉. 懶理係考試定測驗, 佢間房立立亂, 但係床上就一大堆圖書, 11pm打後就係佢睇書既"黃金時間", 日日都要"燈火管制"呀!!!

我試過將佢既書/玩具封箱.  不過佢偷偷地拆番出黎, 拎下又一本, 拎下又兩本.....

唔管就假喇.... 我都同個仔講, 要考學校, 人地係唔會深究你成績表既低分原因 (唔小心, 程度深, 考試時狀態唔好...), 人地睇既只係"分數", 個分唔靚仔, 佢把口幾叻都係假!! (我個仔講野好叻, 叫佢面試其實係easy job!)

數學呢, 全班得佢一個fail咋... comprehension呢, 佢"聲稱"唔止佢一個fail.  不過成科主科拉勻佢都係得個D, 點見人?

我做呀媽既梗係急啦.... 佢呢個summer都睇怕唔使去玩喇....

男仔要幾多歲至"開竅"架? 我以前讀小學時成績都係一般, 不過我識驚, 所以會好早開始讀書, 死讀爛讀都比我考到Band 1中學.  我個人係唔可以急做野, 一定要plan好o個d. 但係我個仔就同我相反.  教佢真係好辛苦呀!!!!

csk,

佢地不設補考

ALAL,

係呀!我都冇辦法! 我唯有日日洗佢腦, 日日做補充狂操佢.  寄望有60+日既暑假可以操fit佢啦.

我而家都開始睇緊d學校, 多數都係睇直資.  不過呢類學校, 一係好勁好勁o個d, 一係就路途遠, 一係就唔及呀仔而家讀緊既校風好.

其實仲可唔可以去津中/官中叩門? (因為我個仔既中學係唔參加派位既學校).

minijelly,

算數紙佢有比番我睇.  就係睇佢算草就冇事, 唔知點解出黎既成績就fail.....

aryee,

我諗我個仔比起出面一般既津校既學生就唔係差, 不過讀得"名校", 雖然未至於狂谷, 但係對學生係有"要求"既.

我個仔出到去見人, 佢一D都唔失禮, 好識講野好得體架, 就連學校老師都話佢紀律上冇問題, 只係一講到考試成績就係佢死穴.  佢耐唔耐會有佳作架, 作文比老師讚, 電腦科拎個咩咩獎, 最諷刺既係佢英文有篇作文上埋校刊

真係要等佢開竅, 唔知要等到幾時!!!

ALAL,

多謝你suggestions, 你講既幾間我都留意過下, Victoria/弘立都唔考慮, 學費太貴太貴喇.  如果學費5K左右都仲有得諗.

原帖由 khmama 於 10-6-17 21:30 發表

依家好似得你一個急, 你囝囝一o的危機感都冇, 我建議你今年放榜帶佢返學校, 感受下o的氣氛, 最好模擬去叩門, 四圍搵學校, 等佢知個'死'字點寫.
...

你講中左, 我真係有諗過! 不過放榜當日我唔O係HK, 只能隔住個電話"凶"佢.

原帖由 ccn008 於 10-6-22 13:07 發表
Hi Teresa,

我今日先註冊入來親子皇國, 我女都是小五學生, 剛呈上第一次分, 都想同你分響一下.

其實我女都好怪, 佢英交同中文同listening都超好, 全部90分以上, 唯獨數學呢一科, 次次都貼住合格條線.

我送佢去補 ...

多謝你既分享.

係呀! 我諗我個仔都有呢個問題, 佢平時做數學功課又唔覺得佢唔識, quiz既成績就大上大落 (50+分至100分都試過).

我一路都係跟住佢學校年級既課程比exercise佢操, topic by topic.  而家我都開始諗緊係咪因為我冇比佢操 TSA.

而家呢個暑假, 我會開始比佢操下TSA.  同埋, 我都覺得TSA有佢既好處, 因為d 數多數都係大兜亂topic, 佢做卷唔會好機械化去做, 而且TSA mock卷有時間限, 正好岩我用黎同佢操數.

我會試一個暑假睇下點.
‹ 上一主題|下一主題