用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! [複製鏈接]

總之依家做家長真難, 管得太緊又唔得 (郁d話跳樓, 報警), 放手唔理又唔得 (無王管), 好難取平衡.
你都唔駛咁擔心, 仲可以追, 好多係第一次報分唔理想, 第二次追番好多. 不過, 緊係要下功夫啦! 你真係試吓搵補習班, 以前我都以為自己可以教, 可以應付, 但原來唔同, 人哋係有方法教.

Teresa/Littlecat & all,

好明白你哋嘅心情, 因我都係剛經過三次呈分試的家長, 現在等放榜. 個三次呈分試壓力真係好大.  啲仔女唔覺架, 佢地唔知道好學校競爭大, 我個女仲叻, 以為剩係得佢報咁, 你緊張時佢唔緊. 上星期四開始考埋最後一次唔駛報分試, 今日剛考完, 今次就輕鬆得多啦! 但睇番同校五年班個d, 都替佢地緊張.
依家個女成績已定, 係擔心唔知派到邊間學校, 香港嚟個考試制度真係玩死家長

呈分試應計五下, 六上下共三次, banding要學校計, 以TSA成績為基本, 佢地會有數據評估自己學校學生banding. 每次考完試都會排banding, 但記住學校俾你個banding只係校內, 唔係全區或全港. 之前有人教我將自己banding加5至10就好d. 例如 : 學校話你知1-40 (band 1) , 小朋友在呈分試排全級25, 隱陣d將佢排名加10即係35都仲係band 1, 希望我講得清楚.

各位準中一生媽咪 : 我同你地一樣等7月6日開獎, 有時會胡思亂想, 好似剛剛先呈完分, 揀完學校, 咁快就到, 好驚! 但有人同我講, 快d咪好law, 了咗件事, 諗落又係, 遲早都要面對, 祝大家夢想成真, 想入邊間就邊間啦!

贊成
現在d小朋友讀書比我們以前辛苦好多. 試想吓 : 佢地一日工作 ("讀書")時間長過我地返工, 由早上8:00返學到下午3:30放學, 放學後仲要參加課外活動, 學嘢, 補習, 操雞精 ("習作"), etc. , 總之家長唔會俾佢地有多餘時間, 真慘!
能力夠應付得到當然好, 但唔係個個得, 我個人認為就算個小朋友應付得到都唔係一個健康快樂的成長.
‹ 上一主題|下一主題