用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
樓主: Teresa
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! [複製鏈接]

只要你有一刻唔"目及"住, 佢咪又"偷圖書睇"囉. 懶理係考試定測驗, 佢間房立立亂, 但係床上就一大堆圖書, !!!

我試過將佢既書/玩具封箱.  不過佢偷偷地拆番出黎,
XX
我個仔同你個仔以上情況相同,有過之而無不及,不怕失禮講,復活節後突然成日計錯數,腦力起碼少左兩成,重要有一日考試零凌晨四點偷打NDS - 但我近期學禪修,即刻用危機處理,爸爸即刻坐在他床邊靜坐至他睡,早上和他說考試會來可即刻打NDS,還說媽媽會考有一晚通宵看世界杯,都有CREDIT,不過影響一定有,成績未知.
考試完了,又肥返,又紮紮跳,無佢乎.
XX
多D同學校溝通,表達誠意,你仔仔的底子應該幾好,上中學後閱讀的得益會好有用.

我曾經參觀過一間準貼中學,有個讀音樂學校的家長問過可不可以報讀,富校長說第三輪考筆試.

DDS 應該可想想 PLK Ngan Po Ling, Fuk Jian English class, Creative Secondary, Victoria Secondary, 弘立 (?), ST STEPEN CO_ED, AND TRY CHINESE FOUNDATION 其實都是等自己安心D,我相信你校會收返你個仔.

原帖由 Teresa 於 10-6-17 14:10 發表
csk,

佢地不設補考

ALAL,

係呀!我都冇辦法! 我唯有日日洗佢腦, 日日做補充狂操佢.  寄望有60+日既暑假可以操fit佢啦.

我而家都開始睇緊d學校, 多數都係睇直資.  不過呢類學校, 一係好勁好勁o個d, 一係就 ...

You can buy a TSA test paper from bookstore, and you would know what is the difference. Mainly, I see that TSA would have more maths learnt in the past years (p2-5).

So you should have a revision of all the topics taught in primary school. It is easy for a child to forget direction, angle, clock, if you don't revise these topics.

原帖由 Fion_Chan 於 10-6-22 13:45 發表

TSA數和普通數有分別嗎?TSA考的應與普通學校範圍考的沒什麼分別。
我一直以為做TSA練習主要是訓練小朋友揀multiple choice要記住塗黑圓圈(我仔成日用"剔"),和用下個條碼貼紙! ...

我開學時去書局問買數學卷,他們說有多學校都會跟TSA出,就提議我買XX TSA卷.那是九龍城老牌書局,D 人好好.

原帖由 samuel89 於 10-6-22 16:15 發表

睇住來"凶"佢呵.
而家d小朋友唔系個個受得起"凶"左之後既壓力呵...

科室出版-考前8周衝刺(數)
可看下
‹ 上一主題|下一主題