用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 終於換咗琴老師
go

終於換咗琴老師 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ME TOO
老師教得好好(講真), 我女跟左佢6年, 音樂節都有試過得獎, 亦有其他學生得獎, 女女考2級有MERIT (做唔到既, 我見老師有教, 係我女改唔到D習慣姐), 而家準備考4級
老師教法絕對無問題, 但我真係支持唔住佢搵我黎"攝時間", 個個禮拜都唔同時間, 總之佢彷彿EXPECT我MON-WED放學後都AVAILABLE(有時就唔到就星期六日), 仲要下下都即日打黎即日約, 我有時話NO, 如果約唔到又要延期..........., 有時老師黎到半個鐘就教半個鐘(佢會補, 但我覺得黎半個鐘算點先, 都未WARMUP已經落堂)
我應該換嗎?
原帖由 kevin_bb 於 10-6-17 11:10 AM 發表
我依家都15,16唔知換唔換好...

醒目開學勳章 王國長老

事緣係咁.........我女好細個已經跟佢, 當時佢初初去果區教, 租琴房, 後來佢走我地就跟佢走, 佢話佢都會黎我隔離座大廈學小提琴, 所以可以上門(其他學生都唔上門)
久而久之, 變左佢咩時間學小提琴, 就咩時間上黎教(由於鋼琴老師都忙, 所以小提琴都係flexible時間), 再久而久之就變成而家咁.........

原帖由 !貓貓老婆! 於 10-6-18 11:47 PM 發表
有冇同老師講要約定一個時間呀?
唔可以成日轉。

醒目開學勳章 王國長老

都唔係既...........比賽我都有在場, 聽晒幾十個學生, 我就知究竟要求d咩(果次係我女第一次去音樂節)
好多學生, 全部大細聲漸大漸細全部無做, 有2個even彈高左8度! (連續頭2個呀, 我幾驚係我女錯呀), 所以我知老師係有教technique/detail的
如果靠我女自由發揮..........真係no eye see!
睇完你地d分享...........我唸我都係算吧啦, 或者我再同老師傾下
原帖由 ada1812 於 10-6-20 01:28 AM 發表
以你那個老師的教學態度, 我認為你個女學得好, 得獎, 係你個女本事, 我不相信什麼名師出高徒, 事實上, 因果剛剛相反, 是有一定能力的學生, 才受名師收為徒

正如名校的老師, 我唔信佢地有咩咁巴閉, 只不過名校學生 ...
‹ 上一主題|下一主題